Pegasus İlginç Pilot Adaylığı Sürecim

a320

Yeni Üye
Merhabalar,

Pegasus ile yaşadığım ve olumsuzlukla sonuçlanan sürecin detaylarını sizlerle de paylaşmak istedim. Böylece ileride bu sürece girecek arkadaşlar neyle karşılaşacaklarını bilebilirler. Yorum sizlere ait.

Öncelikle sürecin kendisi ve aşamalar ile ilgili bir sorun yok. Fakat sürecin başından sonuna Pegasus IK ekibinin iletişim şekli gerçekten bir felaketti.

Skytest aşaması tamamlanana kadar bir şekilde aşama aşama geldik. Ki bu aşamaya kadar da ilginç bir iletişim şekli vardı. Saat 11:00'de bir sonraki aşama için mail atıp "saat 15:00'e kadar bize dönün" diyebiliyorlar mesela. O sırada çalışıyorsanız ya da görmediyseniz geçmiş olsun. Ulaşın ulaşabiliyorsanız birilerine. Maillerin yazım dilinden bahsetmiyorum bile.

Her neyse, Skytest'ten yaklaşık 2 hafta sonra "operasyonel planlamalar doğrultusunda kurul mülakatının en az 3 ay sonra planlanacağına" dair bir mail aldım. Diğer birçok adayın da bu maili aldığını biliyorum.

İşin komik olan tarafı şu ki yukarıdaki mail geldiğinde henüz Skytest'ten geçip geçmediğime dair mail bile almamıştım. Ancak sorduğumda bu aşamayı başarıyla geçtiğim söylenebildi :)

Bu maillerin arasında da birkaç sefer kurul mülakatına nasıl hazırlanmanız gerektiğiyle ilgili rehber geliyor, neye uğradığınızı şaşırıyorsunuz :) Şimdi ben geçtim mi yani bu ne demek ki diye :)

Aradan sanırım 1 hafta 10 gün geçmişti ki, bu sefer de 2025 ilk yarıyıl kontenjanlarının dolduğu ve bir sene içerisinde yeni ilana başvurarak son başarısız olunan aşamadan devam etmek kaydıyla yeniden sürece girebileceğimiz söylendi. Benim gibi yaş sınırında olan birçok kişi için bu sürecin sonlanması demekti. Buradaki asıl sorun olan "son başarısız olunan aşama" cümlesine dikkatinizi çekmek isterim. Zira hiçbir aşamada başarısız olmamamıza rağmen süreç askıya alınıyordu.

Kaldı ki ilk aşama olan İngilizce testinde, IK çalışanları bize yaşımız ne olursa olsun psikolojik değerlendirme harici herhangi bir aşamada başarısız olduğumuz takdirde retest hakkımız olacağını söylemişlerdi. Şimdiki durumda ise hiçbir açıklama gösterilmeden elenmiştik.

Buna karşı mail atarak hiçbir süreçte başarısız olmadığımı da belirterek açıklama talep ettim. Cevaben gelen mailde bir önceki mailin "sehven" gönderildiği ve dikkate almamamız gerektiği söylendi. Bir aday nasıl "sehven" elenir, yorumu size bırakıyorum.

Her neyse, birkaç gün sonra da mail atılarak kurul mülakatı için tarih ve saat verildi.

Kurul mülakatı için gerek teknik gerek psikolojik açıdan sıkı şekilde hazırlandım. Hatta yıllardır havacılık psikolojisi üzerine çalışan bir psikologdan bu süreçte destek de aldığımı söylemekte sakınca görmüyorum. Bu elbette ki süreci geçeceğinizin garantisi değil ve olamaz ama çok da faydasını gördüğümü söylemeliyim.

Mülakat günü şöyle gerçekleşti:

Mülakata bana söylenen saatten yaklaşık 1 saat sonra alındım.

Mülakata girdiğimde içeride yalnızca 2 kaptan ve 1 IK personeli olması mülakatın genel olarak nasıl geçeceğini gösterir nitelikteydi. Gelen adayın teknik yeterliliğinin ve motivasyonunun yanı sıra psikolojik yetkinliklerinin de değerlendirileceği bu aşamada psikolog bulunmamaktaydı! Daha önceki girenlerin hepsinden duyduğum psikolog nedense mülakata davet edilmemişti. Ki hazırlıklarımın çoğunu işin bu kısmına harcamıştım.

Mülakatın buna rağmen genel olarak iyi geçtiğini düşünerek ayrıldım. Birkaç saat gibi bir süre sonra yine bir önceki aşamayı geçip geçmediğim hakkında açıklama yapılmadan mail adresime psikolojik değerlendirme testi ulaştı. Şehir dışından geldiğim ve aynı gün içinde geri döneceğimi belirtmiş olmama rağmen yine bu testi (600 civarı soru!) aynı gün içinde tamamlamam beklenmekteydi.

Çok uzattım, sözün kısası testi tamamladıktan yine çok kısa bir süre sonra sürecin olumsuz tamamlandığına dair mail aldım.

Burada konu kesinlikle sürecin olumsuz sonuçlanması değildir. Fakat benim tahminim yaş kriterinin sınırında olduğumuz için süreç boyunca IK'nın takındığı tavır ve yaklaşım hiç doğru değildi. THY de dahil olmak üzere onlarca firmayla iş mülakatına girmiş biri olarak iletişim şekli ortada. Adayın "iletişim becerilerinin" ve "açık-net iletişimin" ön planda olması beklenen böyle bir süreçte Pegasus iletişimi ne seviyede başarabildi, dönüp kendilerine sormalarını diliyorum.

Diliyorum ki ileride bu sürece girecek genç arkadaşlar böyle durumlara tekrar maruz kalmasın.

Saygı ve sevgilerimle.

Merhaba, yazınızı dikkatlice okudum. Öncelikle geçmiş olsun. Bilgi almak adına soruyorum, kurul mülakatına psikolog girmedi demişsiniz. Gönderilen 600 soruluk psikolojik test MMPI testi miydi?

Bu soruyu sormamın sebebi şu: Geçmişte MMPI testi yollanılması aslında kurul mülakatının olumlu sonuçlanması demekti.

Merhaba, yazınızı dikkatlice okudum. Öncelikle geçmiş olsun. Bilgi almak adına soruyorum, kurul mülakatına psikolog girmedi demişsiniz. Gönderilen 600 soruluk psikolojik test MMPI testi miydi?

Bu soruyu sormamın sebebi şu: Geçmişte MMPI testi yollanılması aslında kurul mülakatının olumlu sonuçlanması demekti.
Doğrudur sayın admin. Gönderilen test MMPI testiydi. Ve ben bu testi zaten kısa bir süre önce uzman bir psikolog tarafından yaparak bir problem görülmediği geri bildirimini almıştım. Pegasus tan gelen testi de aynı doğrultuda cevapladım ki zaten sorular birebir aynıydı. Farklı sorular olsa da çok da yanıltabileceğiniz bir test değil zaten, neyse o.

Konu su zaten: MMPI testi gönderildiğine göre kurulu geçmiş olmalıyım. Ama gelen mailde kurulda asgari düzeyi karşılamadığım yazıyor.

Bir şeyler döndü veya dönüyor ama anlamak mümkün değil.

Merhaba öncelikle geçmiş olsun hocam, benim yorumum da size benzer, şirket fark etmeksizin lakayt bir tavır olduğunu düşünüyorum. Sizden beklenenlerin çoğunu karşılamayan bir HR yönetimi var. Gereksiz bir anlam yüklüyoruz kurul mülakatlarına ve havayollarına. Başvuru sayısı da çok fazla olduğu için doğal olarak “değerli” konumda değiliz onların gözünde. 2 kez sehven mail yollanması dalga geçmektir. Sağlık maili atıp kuruldan elendiniz yazan şirketler de olabiliyor. Çok profesyonel bir yönetim yok benim gözlemim. Bir de bu süreçler aylar sürüyor ama net bir açıklama net bir iletişim vb yok. Aslında şirkete girdiğinizde de nelerle karşılacağınızı gösteriyor. Basit bir sicil numarası olarak “yap” denilecek. İçimizdeki havacılık tutkusuna sitem ederek, başarılar diliyorum.

Doğrudur sayın admin. Gönderilen test MMPI testiydi. Ve ben bu testi zaten kısa bir süre önce uzman bir psikolog tarafından yaparak bir problem görülmediği geri bildirimini almıştım. Pegasus tan gelen testi de aynı doğrultuda cevapladım ki zaten sorular birebir aynıydı. Farklı sorular olsa da çok da yanıltabileceğiniz bir test değil zaten, neyse o.

Konu su zaten: MMPI testi gönderildiğine göre kurulu geçmiş olmalıyım. Ama gelen mailde kurulda asgari düzeyi karşılamadığım yazıyor.

Bir şeyler döndü veya dönüyor ama anlamak mümkün değil.
Geçmiş olsun tekrardan. MMPI testinin doğru bir cevabı yok aslında. Evet bazı sorular kesin olarak şu şekilde cevaplanılmalı diyebileceğim sorular var, ancak çoğu öyle değil. Yakın zamanda MMPI’ın Türkçe versiyonunu da sitede paylaşmış olacağım.

Sadece şu aklıma geldi. Yaş sınırınız olduğu için süreci uzatmamak adına MMPI testini önden yollamışlardır. Kurul mülakatı olumsuz olunca da gerek kalmamıştır.

Geçmiş olsun tekrardan. MMPI testinin doğru bir cevabı yok aslında. Evet bazı sorular kesin olarak şu şekilde cevaplanılmalı diyebileceğim sorular var, ancak çoğu öyle değil. Yakın zamanda MMPI’ın Türkçe versiyonunu da sitede paylaşmış olacağım.

Sadece şu aklıma geldi. Yaş sınırınız olduğu için süreci uzatmamak adına MMPI testini önden yollamışlardır. Kurul mülakatı olumsuz olunca da gerek kalmamıştır.
Kesinlikle, dogru cevabı olmayan bir test size katılıyorum.

Yaş sınırı derken, ilan sınırlarını karşılamıyor değilim elbette yanlış anlaşılma olmasın. Aksi halde zaten buraya kadar gelemezdim.

MMPI testi kuruldan çıktıktan birkaç saat sonra geldi. Belki de dediğiniz gibi formalite idi bilemiyorum.

Açıkçası gelecek uçak alım planlamaları dahilinde mümkün olduğu kadar fazla aday toplayabilmek için Yaş kriterini yüksek tuttular, ama sonradan da beklenenden çok fazla aday gelince belli yaş ustundekiler tekrar kızağa çekildi gibi geliyor bana. Gelen güya "sehven" mailler de bunu gösteriyor bence. Sonradan tepki gelince geri adım atmış olabilirler. Yemin edebilirim ama kanıtlayamam derler ya aynen o şekilde:)

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt