Pilotlar Nasıl Namaz Kılar?

KS
Hasan K

Hasan K

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar, ben namaz kılan biriyim. Pilotluğa da ciddi ilgim var. Pegasus gibi dar gövde uçak kullanan havayolu pilotları namazlarını nasıl kılar? Bununla ilgili tanıdığı ya da bilgisi olan var mı? Sefer aralarında yerde geçirilen sürenin 25 dakika gibi kısa süreler olduğunu duydum. Bu sürede pilotun uçaktan inip mescide gidebilecek kadar vakti olur mu? Bilgisi olanlar paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler.

Çözüm
Bu soruyu dar gövdede pilot olan ve 5 vakit namaz kılan bir arkadaşıma sordum, cevabını buraya kopyalayıp yapıştırıyorum, umarım faydalı olur: "Bir kere en kısa uçuşta bile seferi oluyorsun. Bu yüzden namazları cem edebildiğinden ötürü uçuşlardan önce veya sonra 2 vakit namazı kılabilirsin. Ama o günkü mesai uzun ise uçuşta seyir irtifasında uçuşa dair işleri bitirdikten sonra kokpitte oturduğun yerde namazlarını cem edebilirsin. Bir de uçuş, vakit aralığı kısa olan sabah namazına denk gelmişse yine aynı şekilde uygun bir vakit bulunabilir. Uçağa yolcu alınırken 3 dakika müsaade istenip oturduğun yerde kılabilirsin. Yani mutlaka müsait bir vakit oluşuyor, lavabo ihtiyacını karşılamak kadar kısa bir süre yeterli oluyor. Bir de oruç...
Merhaba 6 senedir kabin memuruyum, sefer aralarında öyle bir vakit olmuyor çünkü kaptanların da harici kontrol yakıt alımı vs. meşguliyetleri oluyor. Havalimanına gidip gelecek kadar vakit inisiyatif doğrultusunda yaratılabilir belki ancak o da çok nadirdir. Gitseniz bile mescide gidip namaz kılacak vakit bulamayabilirsiniz yani sürdürülebilir olmayabilir. Birkaç uçuşta yapılabilir ama günlük şekilde olacağını düşünmüyorum. Açıkçası hiç denk gelmedim. Ama tabiki sorunuzu cevaplayacak kişi bir pilot olursa belki daha doğru yönlendirir.

Bu soruyu dar gövdede pilot olan ve 5 vakit namaz kılan bir arkadaşıma sordum, cevabını buraya kopyalayıp yapıştırıyorum, umarım faydalı olur: "Bir kere en kısa uçuşta bile seferi oluyorsun. Bu yüzden namazları cem edebildiğinden ötürü uçuşlardan önce veya sonra 2 vakit namazı kılabilirsin. Ama o günkü mesai uzun ise uçuşta seyir irtifasında uçuşa dair işleri bitirdikten sonra kokpitte oturduğun yerde namazlarını cem edebilirsin. Bir de uçuş, vakit aralığı kısa olan sabah namazına denk gelmişse yine aynı şekilde uygun bir vakit bulunabilir. Uçağa yolcu alınırken 3 dakika müsaade istenip oturduğun yerde kılabilirsin. Yani mutlaka müsait bir vakit oluşuyor, lavabo ihtiyacını karşılamak kadar kısa bir süre yeterli oluyor. Bir de oruç konusunda da namazları cem etme gibi bir kolaylık dinde mevcut. Uçuşun olduğu günkü orucu kazaya bırakabilirsin, daha sonra boş bir gününde tutarsın."

Çözüm
Bu soruyu dar gövdede pilot olan ve 5 vakit namaz kılan bir arkadaşıma sordum, cevabını buraya kopyalayıp yapıştırıyorum, umarım faydalı olur:
"Bir kere en kısa uçuşta bile seferi oluyorsun. Bu yüzden namazları cem edebildiğinden ötürü uçuşlardan önce veya sonra 2 vakit namazı kılabilirsin. Ama o günkü mesai uzun ise uçuşta seyir irtifasında uçuşa dair işleri bitirdikten sonra kokpitte oturduğun yerde namazlarını cem edebilirsin. Bir de uçuş, vakit aralığı kısa olan sabah namazına denk gelmişse yine aynı şekilde uygun bir vakit bulunabilir. Uçağa yolcu alınırken 3 dk müsaade istenip oturduğun yerde kılabilirsin. Yani mutlaka müsait bir vakit oluşuyor, lavabo ihtiyacını karşılamak kadar kısa bir süre yeterli oluyor. Bir de oruç konusunda da namazları cem etme gibi bir kolaylık dinde mevcut. Uçuşun olduğu günkü orucu kazaya bırakabilirsin, daha sonra boş bir gününde tutarsın."

Çok teşekkür ederim yanıtınız için kendisi ile konuşmayı çok isterim acaba nasıl bağlantı kurabiliriz?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt