SunExpress Güncel Kurul Mülakatı Tecrübesi

umuroz

Yeni Üye
Selamlar, kurul mülakatı tecrübelerimi paylaşmak maksadıyla yazıyorum. Sonuç netleştikten sonra deneyimlerimi aktaracağım. Psikoloji ve video mülakat bildiğiniz üzere artık yok.

Evet sonuç beklediğim üzere olumsuz geldi. Konuya öncelikle ingilizce, MollyMawk ve Envanter uygulamasıyla girmek istiyorum. Kapsamlı ve benim daha önce başka yerlerde okumadığım noktalara değineceğim. Bence bu ilk üç aşamanın üzerinde kontrol alanınız çok geniş. Yani ne kadar çok çalışırsanız o kadar potansiyelinize yaklaşırsınız.

1. iTEP
Açıkçası halihazırda yeterli İngilizcem olduğu için güvenerek girdim bu sınava ve rahat bir şekilde geçtim. Verebileceğim tavsiye kendinizi rahat ve emin hissedene dek çalışmanız.

2. MollyMawk
Belki de daveti alır almaz en çok kaygılandığım aşamaydı. Gözüme modüller bayağı bir zor gelmişti. Özellikle TimeSharing için keşke randevumu daha geç yapsaydım da daha çok hazırlansaydım demiştim ancak şehir dışından geldiğim için çoktan biletlerimi ayarlamıştım. 10 Günde günde 2-4 saat harcayarak ve her gün her modülden 2-3 deneme çözerek sıkı hazırlandım. Vaktim sınırlı olduğu için her boş anımda kafadan işlem yapmaya odaklandım. Bence ATPL tv kaynaklarındaki ön hazırlık çok işe yarıyor. Sonrası deneme çözme deneme hatalarınızı çıkarma o hatalara çalışma şeklinde devam ediyor. En kritik nokta, düzenli ve disiplinli günlük çalışma. Ha zaten doğal bir yeteneğiniz varsa ve bunu denemelerde gördüyseniz o zaman çabanızı kendiniz ayarlarsınız.

Gelelim en zorlu ve bitiş çizgisinden bir önceki nokta olan kurul mülakatına.

3. Envanter Uygulaması
Basitçe bir kişilik testi. Üzerine pek konuşmaya gerek yok. Hazırlığa da gerek yok. Kendinizi iyi tanımanız, asla yalan söylememeniz (belli olmama şansı sıfır), tutarsızlıklar göstermemeniz gereken bir test. 30 dakikada olup bitiyor.

4. Kurul Mülakatı
Arkadaşlar söze şunla başlamak istiyorum ki, evet amaç sizi baskı altına almak strese sokmak ve bu davranışları gözlemlemek. Hata elbette yapacaksınız hatta size hata yaptıracaklar fakat bu hatalara rağmen nasıl bir performans gösterdiğiniz asıl görmek istedikleri nokta. Hiç kimse size düşmanlık etmek için ya da işe almamak için orada değil. Ben üzerine düşündükten sonra daha da net anladım ki aslında gerçekten size sürekli şu alt metin veriliyor "Buraya kadar geldin hadi bize istediklerimizi göster, rahat kal, çözüm üret seni geçirelim."

Elenmeme sebep olan başlığı en son anlatacağım ama çalışarak ve iyi hazırlanarak yapmanız gereken şeyler şunlar:
-İngilizce konuşmanız akıcı ve profesyonel durmalı en azından cümleleriniz net ve iletişiminiz iyi olmalı. Kendinizi iyi ifade edebilmelisiniz. bu açıdan İngilizce çok çok önemli bir nokta.
-Sabit ve tahmin edilebilecek birkaç soru hariç her soru size özgün ilerleyecek ve sorular cevaplarınızdan çıkar.
-Kendinizi elinizden geldiğince iyi tanıyın. Bunun için anılarınız tecrübeleriniz ve duygularınız üzerine eğilip nasıl biri olduğunuzu zayıf noktalarınızı ve güçlü yönlerinizi iyi tespit edin. Gerekirse bir uzmandan destek alın.
-Teknik kısma değinmeye gerek yok, araştırmayla hangi teknik konulara belli seviyede hakim olmanız gerektiği belli. Şirketi iyi araştırın, hakkındaki bilgileri iyi ezberleyin ve kafaya bilgileri iyi oturtun.
-Tüm bunları kapsayan tahmini ve klasik soruları önceden cevaplayın ve CRM hakkında anılarınızı mutlaka iyi çalışıp bir çırpıda özetleyebilecek şekilde yapılandırın.

Ben bunların neredeyse çoğunu yaptım, çok da fena sayılmayan ilk 10-15 dakika geçirdim, ancak elendim. Sebep olarak birkaç irili ufaklı şey var fakat zaten mükemmel kusursuz olmanız gibi beklentileri de yok. Benim durumumda sonucu en çok etkileyen ev tüm performansımı bir anda düşüren ise, stres yönetimi. Bunu şöyle ele alacağım, siz de muhtemelen benim gibi önceden stresle başa çıkmanız gerektiğinizi, sorulara odaklanmanız gerektiğinizi ve heyecana kapılmamanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Nefes taktikleri, yaklaşımınız, mülakatın başında rahat olmanız gerektiği vs. Fakat inanın bilmek hiçbir işe yaramıyor. Bunu gerçekten içselleştirmeniz ve deneyimlemeniz lazım. Kendinizde önce gerçekten sıkıştığınız anları bulmaya çalışın. Tepkinizi hatırlamaya çalışın. Eğer zayıflık varsa, daha önce yüksek heyecan yapıp bildiğinizi unuttuğunuz, stresinizi kontrol edemeyip potansiyelinizin altında kaldığınız bir anı varsa, üzerine egzersiz yapmanız geliştirmeniz gereken bir durum var demektir. Çünkü bu mülakatta tamamen sakin kalmak gibi bir durum yok. Çok iyi teknik ve genel bilgi hazırlığı kesin sizi kurtaracak bir durum da yok. Önemli olan, sakinliği ne derece bozduğunuz o bilgi birikimini o an hatırlayıp işleyebilmeniz ve güvenli stres seviyelerinde ne kadar kalabildiğiniz. Çünkü bir eşiğin üstüne çıkarsa stresiniz, inanın beyniniz tabiri caizse durur, unutkanlık, odaklanamama, iletişim problemleri yaşarsınız ki herkes o eşiği gördüğünde böyle olabilir, insanidir. Mesele işi oraya getirmemek. Mutlaka sizi strese sokacak durumlar yaratıp bu stres seviyesinde çeşitli zihinsel şeyler yapmaya çalışın. Hayali zaman baskısı yaratıp, dört işlem yapmak, denklem ya da problem çözmek gibi. En basit, en iyi bildiğiniz normalde yapabileceğiniz her şey ilk sizi sıkıştırmalarında dağılmamalı. Benim başıma şahsen bu geldi. Önceden bana gerçekten baskı yapacaklarını, beni sıkıştıracaklarını biliyordum. Fakat o an gelip çattı ve zayıf olduğumu düşündüğüm bir konuda o ana kadar koruduğum tüm soğukkanlılık düştü. Sebebi ise bilmenin yeteceğini sandım ve kendimi hiç böyle bir duruma sokup alıştırmadım. Ayrıca ilgili konuya da %100 hakim olup kendimi test etmemiştim ve yalnızca sakinken yapabildiğimi üstünkörü geçmiştim. Diyelim böyle bir duruma girdiniz, ki bu da olası. Bundan nasıl çıkmanız gerektiğinizi de öğrenin. Çünkü bir kere takıldınız diye elenmezsiniz fakat bu takılmayı bir türlü üstünüzden atıp kısa sürede silkelenmeyi bilmezseniz maalesef gidişat pek iyi olmaz.

Uzun olduğu için kusura bakmayın ancak keşke ben de girmeden böyle bir yazı okusaydım diyerek yazdım. Geri kalan noktalara zaten birçok kişi yorum yapmıştır diye sanıyorum. Herkese bol şans. Her şeye rağmen hala olmuyorsa, pilotluk mesleği size uygun olmayabilir. Bazen her şeye de çok çalışılınca geçilebilecek bir sınav gibi yaklaşmamak lazım. İleride eğitimde veya daha kötüsü gerçek uçuşlarınızda hala bu zayıflığa sahip olmayasınız diye bu aşamalar var. Hem sizin hem de insanların emniyetini göz önünde bulundurmak gerek.

not: Bahane sunmayı sevmem. Fakat programın takvim sıkışıklığından olacak ki, envanter uygulaması ile kurul mülakatı arasında yalnızca 6 günlük bir sürem vardı. Son gün yolda geçtiği için her şeye çok sıkı hazırlanamamıştım bunun da elbette etkisi oldu.

Son düzenleme:
Merhaba, öncelikle bu başlığı açtığınız için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla psikoloji ve video mülakata girmediniz aşamalarda güncelleme olunca, Sizce psikoloji ve video mülakatın kalkmasının kurul mülakat akışında bir etkisi oldu mu? Yani klasik atpl deki kurul tecrübeleri gibi miydi yoksa teknik matematik ve fizik vs sorularında bir azalma söz konusu mu bunu merak ediyorum

Bana sorarsanız ben olduğunu düşünmüyorum. Hala hem teknik bilginizi, hem mental dayanıklılığınızı hem de CRM çerçevesinde ne kadar "eğitilebilir" birisi olduğunuzu göstermeniz gereken bir mülakat olarak devam etmekte.
Teşekkür ederim güzel sonuçlar almanızı dilerim. Sonucunuz belli olunca deneyiminizi okumak isterim🙏

Başlangıçta deneyimi yazmıştım ancak kesin sonuç gelmeden yanıltıcı olacağını düşündüm. Mutlaka haberiniz olacaktır. Rica eder ve iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sonuç belli olduğu için tecrübe güncellenmiştir. İyi okumalar.

Son düzenleme:
Merhaba, öncelikle tecrübelerinizi detaylıca paylaştığınız için teşekkürler. Tüm mülakat İngilizce olarak mı gerçekleştiriliyor yoksa Türkçe-İngilizce karma olarak mı ilerliyor ?
Ben eylül ayında girdiğimde tamamen İngilizce gerçekleşti diyebilirim hocam, Türkçe geçen kısım için ise toplam 1 saate yakın sürdü en fazla 5-6 dakikası Türkçe geçmiştir o da sonlara doğruydu zaten.

Merhaba, öncelikle tecrübelerinizi detaylıca paylaştığınız için teşekkürler. Tüm mülakat İngilizce olarak mı gerçekleştiriliyor yoksa Türkçe-İngilizce karma olarak mı ilerliyor ?
Merhaba, rica ederim. Neredeyse %70 olarak İngilizce diyebilirim. Yalnızca Kaptan Pilotlarla Türkçe konuştum. Fakat onlar hep Türkçe konuşur diye bir durum yok. Siz tamamen İngilizce olacakmış gibi hazırlanmalısınız. Türkçe devam ettiklerinde de sorun olmaz. Fakat verdiğim oran geçerli olur, Türkçe devam etseler de tüm mülakat öyle sürmeyecektir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt