THY Pace-A Sınav Süreci ve Tecrübeler

TopGunMaverick

Aktif Üye
Merhaba,

Öncelikle sürece hazırlanan herkese başarılar diliyorum, sınavı atlatan kişilere de geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
Yazıyla alakalı bir uyarı: Burada yazan her şey kendi sürecimi, kendi görüşlerimi ve kendi araştırmalarımı içermektedir. Herhangi bir kesin tavsiye veya resmi bir bilgi içermez.

Yazının geri kalanında, Kasım ayı içerisinde girdiğim Pace-A sınavı ile alakalı hazırlık sürecimi, sınav psikolojisini ve sınavın değerlendirilme politikasına ait yorumlarımı paylaşıyor olacağım.
Biraz detaylı ama çok faydalı bir yazı olacağına eminim, olabildiğince basit ve açıklayıcı yazmaya çalışacağım.

1- Sınava hazırlık süreci:
Ben sınava yaklaşık 3 ay kadar hazırlandım, eşit ağırlık çıkışlıyım ancak yaşım da olduğu için fizik-matematik konularında baya paslanmıştım.
Ek olarak fizik ve matematik sınavının geçme notlarıyla alakalı inanılmaz bir bilgi kirliliği mevcuttu, %70 gibi bir doğruluk altında elenme olduğu gibi bir bilgi duymuştum ve bu beni oldukça germişti.
Yazının ilerleyen kısımlarında bu temeli sağlam olmayan bilgilerin de kendimce doğru olanlarla eleştireceğim.

1.a Fizik-Matematik : Bahsettiğim gibi en çok ağırlığı fizik matematiğe verdim, mesai saatlerim dışında oturup baya soru ve çözümleri üzerinde kafa yordum.
ATPL.TV üzerinden üyelik aldım (bir reklam içermez) ve buradaki extra questions ağırlıklı olmak üzere, hızlanmak ve mantıkları kavramak adına DLR sorularını da çözdüm.
Ben bu kısımlara haddinden fazla çalışmış olabilirim, yine de temeli sağlam olmayan veya benim gibi matematik fizik gibi konuları geçmişte bırakmış arkadaşlara tavsiyem buraları es geçmemeleri yönünde olacaktır.

1.b MIC modülü / psikomotor kısmı: Bu kısım için sınavda kullanılan logitech marka joystick satın aldım ve günde 15 dakikamı ayırarak skytest üzerinden çalışmalarımı yaptım.
Sınavda joystick gerçekten ama gerçekten çok hassas olduğundan dolayı sınavla bir benzerliğinin olduğunu düşünmesem de, el-göz-kulak koordinasyonunun gelişmesi açısından her gün çalışmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Duyduğuma göre en çok re-test MIC modülünden oluyormuş.

1.c Diğer modüller: Sınavdan yaklaşık 4 hafta önce size bir mail geliyor, burada size sınavda çıkacak diğer modüller için demolar yollanıyor. Açıkçası buralar için ben sınava son 15-16 gün kala günde 45 dk ila 1.5 saatimi ayırarak devam ettim. Buralarda taktikleri yaptıkça geliştiriyorsunuz, herkesin kendi hafıza çalışma mekanizmasına göre taktikler geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü birçok popüler taktik bende işe yaramamıştı.

2- Sınav Süreci:
Klişe olacak ama sakin olmak ve hata yaptıysan bile hataya takılı kalmayıp önüne bakmak sınavdaki en kritik şey. Eğer düzenli hazırlandıysan, hazırlık yaptığın dönemlerdeki sonuçlarına benzer sonuçlar elde edeceksin. Dolayısıyla paniğe gerek yok. Ben sınavda Mat ve Fizik kısımlarında taktik yaptım, özellikle matematikte sürenin yetmediğini zaten duymuştum. Sınav başladığı anda, 30 dakikalık sürenin 2 dakikasını tüm sorulara göz atmakla geçirdim. Nispeten kolay soruları kağıdın köşesine not aldım ki sorular arasında gezerken hangisiydi diye kafam karışmasın. 10-11 tane kolay olduğunu düşündüğüm soruları not aldıktan sonra çözmeye başladım. Sonra orta-kolaylara bakmaya çalıştım ve dişime göre olan 4-5 soruyu daha hallettim. Totalde neredeyse emin olduğum 14-15 işaretleme yapmıştım ve geriye 15 soru daha kalmıştı. 3 dakikalık süremde, hangi şıklardan kaç tane işaretlediğimi analiz ettim ve not aldım. kalan soruları, az işaretlediğim şıklara dağıtacak şekilde sallamaya çalıştım. Bu elbette benim taktiğimdi, kalan soruların hepsini A veya diğer bir şık olarak da seçebilirsiniz, bu da bir taktik.
Fizikte ise bu tarz bir sorun yaşamadım, 19-20 tane neredeyse emin olduğum soru vardı, kalanları yine aynı taktikle salladım.

2.a Audio Visual Memory ve Digit Span: Sınavda sırayı tam hatırlamıyorum, ancak audio visual memory kısmı baya başlarda gelmişti. Evde denemeler yaparken 5 ve 6 lı şehirlere kadar yapabiliyordum. Ancak sınavda her ne olduysa 2-3 'lü işaretlemeleri fulledim, 4'lerden biri kaçtı diğeri doğru. Fakat kalanları nasıl olduysa komple kaçırdım ve sınavın benim için bittiğini düşündüğüm kısmı burası olmuştu. Ancak aslında bana sınavı kazandıran kısım burası olmuş. Nedenini ilerleyen kısımlarda belirteceğim. Digit span kısmında ise audio'yu telafi etmeye çalıştım. Evdeyken full çekiyordum ancak sınavda 4-5-6-7-8 'ler full, 9 lar ya komple yanlış ya 1 yanlış, 10'lar komple yanlıştı. Burda esasen çok odaklanmam hem fayda hem zarar olmuştu çünkü fullemek gibi bir yükümlülük hissettim bünyemde, nitekim audio kötü geçmişti. Burada full çekemeyince yine demoralize oldum.

2.b Agility ve Sustained attention: Bu kısımlarda hata lüksüm yoktu. Çünkü audio'da yaptığım hatalar beni hatasız oynama zorunluğuna itmişti. Nitekim işe yaradı ve agility kısmında 0 fake ve 0 yanlış işaretleme yaptım, evde genelde fake yememe rağmen sınavda inanılmaz konsatre olmuştum. Kardeş modülü olan sustained kısmında da çok garantici oynadım ve çok az hata yaptığımı düşünüyorum. Agility kısmındaki başarımı şuna borçluyum, sınav senin ne kadar hızlı bastığına değil, ne kadar konsantre ve garantici olduğuna bakıyor. Aceleci ve fevri davranırsan fake'i yersin, çünkü sınavda çok fazla atak geliyor. Sustained kısmı da keza öyle, tez canlı olmaya gerek yok, f1 pilotu olmamız beklenmiyor.

2.c 3d dimension ve Spatial (Labirent) : Buralarda pratik yaparken de iyi performans veriyordum. Özellikle labirent kısmında önce bakıp sonra hareket etmek yerine, boş alanlara doğru hareket edip yol üstünde kısaca bakmak çok zaman kazandırıyor. Ancak bu benim taktiğimdi. 3d kısmında ise ben kapı kolları ve pencere kulpları gibi yerlerden eleyerek gittim, demoda da işe yarıyordu ve sınavda da işe yaradığını düşünüyorum.

MIC: Yaşamadan görmeniz çok zor, joystick inanılmaz hassas. Ne kadar hassas olduğunu hayal ediyorsanız ondan 2 kat daha hassas olacak sınavda emin olun. Alıştırmalarda alışmaya çok odaklanın. Sesli komutları kaçırmamak kritik. Tek bir şeyi kontrol etmeniz gereken part'lardaki alacağınız puanlar kritik. Çünkü 2 veya 3 şeyi kontrol etmek süreci zorlaştırıyor. En azından oralarda hata yapma lüksünüz olmalı diye düşünüyorum.

3- Sonuç , Sınavın değerlendirilme metodu, Doğru bilinen yanlışlar (şahsi fikirlerim):
Yazının buradan sonrası biraz istatistiksel yorumlama ve kişisel fikirlerimi içeriyor.
Öncelikle sınav sonucum olumlu geldi, ben audio kısmından dolayı olumsuz geleceğini düşünüyordum ancak büyük yanılmışım.

Sebepleri:
PACE ve benzeri sınavlar, araştırmalarıma göre "Pilot Yeteneği" arıyor; "Matematik Profesörü" veya "Hafıza Şampiyonu" değil. Uçağı uçurmak için en elzem olan yetenekler Psychomotor(MIC), Spatial, Attention, Agility gibi kısımlar oluyor.
Zayıf olduğumu düşündüğüm Memory kısmı ise, operasyonel olarak "checklist" ve "not alma" ile telafi edilebilen bir yetenekti aslında, zaten bu yüzden sınavı geçebildim.

Çünkü araştırmalarıma göre bu tür sınavlardaki en kritik yetkinlikler:
1- El - Göz Koordinasyonu (MIC) : Bu kısım telafi edilemez kritiklik derecesinde.
2- Uzaysal Algı (Spatial) : Uçağın nerede olduğunu bilemez/algılayamazsan uçamazsın.
3- Refleks/Karar Verme Hızı (Agility) : Acil durumda donup kalmamak ve doğru zamanda doğru reaksiyon göstermek önemli.

Ek olarak sınavlar İstanbul Üniversitesi'ne yollanıyor ve orada sonuçlanıyor ve bu inanılmaz iyi bir şey. Çünkü;

Üniversite/Akademik Kurul devreye girdiğinde işin içine farklı değerlendirme yöntemleri giriyor olmalı:
  • Standart Sapma ve Hata Payı: Akademisyenler, her ölçümün bir hata payı olduğunu bilirler. Benim Audio kısmında sınırda kalmam ile geçmem arasındaki farkın "istatistiksel olarak anlamsız" olduğunu görebilirler, veya bunu bir konsantrasyon kaybı olarak yorumlayıp digit span kısmında telafi ettiğimi veya diğer modüllerdeki başarımı görebilirler.
  • T-Skor ve Norm Grubu: Üniversite, sınava giren binlerce adayın verisini elinde tutuyor olabilir. Eğer o dönem sınava girenlerin %70'i benim gibi 5-6-7 şehirli setlerde döküldüyse, üniversite barajı aşağı çekmeye meyilli olabilir, yani hepimizin bildiği bir nevi çan eğrisi. Dolayısıyla sınav sonucunu ortalamaya göre yorumlama eğilimine sahip olabilirler diye düşünüyorum.
Eğer kritik modüllerde hata yapsaydım, audio kısmını telafi edemezdim. Ancak sınavda, audio kısmında hata yapmam diğer kısımlarda daha fazla focus olup hata yapmamamı sağlayarak bence sınavın kırılma noktası oldu. Orada o hatayı geride bırakmasaydım büyük sorun yaşardım ve belki de re-test adayıydım. Üniversite de bunu bu şekilde yorumlamış olacak ki oradaki performansımı telafi edebildim.

Buna ek olarak, sınavdaki her modülün kendi içinde coefficient değerleri olmak zorunda. Örneğin audio visual memory kısmında, bir aday 2'li ve 3'lü şehirleri ezberleyip doğru yapsın, gerisini yanlış yapsın. Bir diğer aday ise 4'lü ve 5'li şehirleri yapsın, geri kalan hepsini yanlış yapsın. iki aday da 4'er doğru yaptı değil mi? Ancak 5 şehri hafızada tutup doğru yapmakla 2 şehri yapmak arasında katsayısal/zorluk olarak büyük fark var. Dolayısıyla kendi içlerinde zorluk arttıkça alınan bonus puan daha fazla olmalı. Yani sınavda hem modüllerin kendi arasında, hem de modüllerin içindeki kendi zorluk seviyeleri arasında coefficient değerleri değişiklik göstermek zorunda. Yani başlarda kolay bir şeyi kaçırırsanız panik yapmayın, sonraki level'larda yaptığınız doğru hayli hayli önceki hatanızı telafi edebiliyor olmalı. Katı bir şekilde yüzdelik hesabıyla değerlendiriliyor olsaydı bu sınavdan geçme oranı inanılmaz düşük olurdu ve hakkaniyetli olmazdı.

4- Doğru Bilinen ve Bana Göre Yanlış Olan Bilgiler :
1- Matematik veya Fizikte %70 doğruluk gerekiyor:
Hayır, 7-8 doğru ile geçen adaylar dahi var. Yine de ben %50 nin yakalanmasının iyi olacağını düşünenlerdenim.
2- Tek bir modülden batıran sınavdan kalır: Hayır, yukarda detaylarıyla açıkladım
3- Sınav bilgisayar ortamında oluyorsa sonuçlar neden hemen açıklanmıyor : Sonuçlar bir üniversite tarafından değerlendiriliyor.
4- Agility gibi modüllerde hızlı basmak çok önemli : Hayır, fake yememek bence çok ama çok daha önemli.

5- Sonuç:
Sınavı sürecimi kendi adıma, kuralları ihlal etmeden açıklamaya çalıştım. Sınav günü eğitmenler oldukça kibar ve bilgilendiriciydi. Güvenlik görevlisinden tüm personellere kadar hepsi oldukça yardımcı oldular. Sınav saati uzun ama full konsantre olduğunuz için çabuk geçiyor. Sınav aralarında ve öncesinde gerek telefon gerek herhangi biriyle konuşmanızı önermem. Dışarıdan gelen olumlu ya da olumsuz herhangi bir yorum/söz sizi negiatif etkileyebilir. Ancak bu da benim tercihimdi :)

Umarım oldukça açıklayıcı ve kapsamlı bir yazı olmuştur. Herkese hayallerine giden yolda başarılar dilerim.

Son düzenleme:
Kıymetli vaktin ve analizlerin için teşekkürler. 12 Kasım'da Pace-A mülakatına girmiş, olumlu sonuç almış ve CRM'e hazırlanan bir aday olsam da, geçmişte yaşadığım süreçler hakkında başkalarının deneyimlerine göz atmayı değerli buluyorum. Sürece girecek arkadaşlar için de faydalı bir yazı olmuş.

Kıymetli vaktin ve analizlerin için teşekkürler. 12 Kasım'da Pace-A mülakatına girmiş, olumlu sonuç almış ve CRM'e hazırlanan bir aday olsam da, geçmişte yaşadığım süreçler hakkında başkalarının deneyimlerine göz atmayı değerli buluyorum. Sürece girecek arkadaşlar için de faydalı bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim dostum, sınava hazırlık süreçlerimde ne çok duymak ve bilgi almak istediğim konuları göz önünde bulundurarak yazmaya çalıştım. Sürecinde başarılar diliyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt