İçindekiler
- PACE Sınav Öncesi
- PACE Sınav Sırası
- PACE Sınav Tecrübem ve Modüller
- Sustained Attention
- Agility
- Audio Visual Memory
- Digit Span
- 3D Spatial Perception
- Spatial Orientation
- Fizik
- Matematik
- Joystick (MIC)
- PACE Soru Cevap
- PACE İndir
- EkstraTecrübeler
SONUÇ OLUMLU
Yakınımın girdiği PACE ve DLR sınavı tecrübesini detaylı olarak bu konuda okuyabilirsiniz. Hiçbir ek veya yorum katılmamıştır. En sonda da soru cevap yapılacaktır. Sorularınız varsa bu konu altında yazabilirsiniz. THY PACE Demo testini indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.
YENİ FİZİK-MATEMATİK-HRPEAK INGILIZCE SORULARINA ÜCRETSİZ BİR ŞEKİLDE SINAV SİSTEMİMİZDEN ERİŞEBİLİRSİNİZ: GİTMEK İÇİN TIKLAYIN.
Merhaba,
THY Pilot Yetiştirme Programına katıldım psikomotor testlerine girdim. DLR ve PACE sınavına girmiş biri olarak bu rehberde iki sınavı karşılaştıracağım ve tecrübelerimi sizle paylaşacağım.
Sınav Öncesi:
Takım elbise zorunluluğu yok bu yüzden rahat giyinmenizi tavsiye ederim. Ortam da kasıntı değil rahat bir ortam. Sınav süresince nasıl rahat edecekseniz öyle giyinebilirsiniz.Saat sabah 8.15'de belirtilen adreste hazır olarak bulunmak gerekiyor. Kimlik ve bir tane de kimlik yerine geçebilecek belge (Ehliyet, pasaport vb.) getirmeniz gerekiyor.
Bekleme salonunda bekliyorsunuz. 8.40 gibi PACE sınavıyla görevlendirilmiş biri sizi karşılıyor ve kimliklerinizi alıyor. Gerekli kontrolleri sağladıktan sonra size atanan bilgisayarlara geçiyorsunuz.
Burada kurallar ve yasaklar hakkında küçük bir briefing gerçekleştiriliyor ve modüllere başlanıyor.
Sınav 13.30'da bitiyor deniliyor ancak bizim sınavımız 12.00'da bitti. Burada şöyle bir detay var, molalar kısaltılmış. DLR için girdiğim sınavda yemek molası bile veriliyordu, ancak bu da tamamen kaldırılmış durumda. Maksimum 10 dakika ara verilip tekrar modül başında olmanız gerekiyor. Yanınızda su bulundurabilirsiniz, açlıktan şekeri düşecek arkadaşlar bir parça çikolata rica edip getirebilir. Ben Gebze'den geldiğim için çok açlık çektiğimi söylemeliyim.
Toplam 9 modül var ve 3 modül arasında 10 dakikalık aralar veriliyor.
PACE sınavına sadece 1 gün çalıştım. O yüzden kendinizi benimle kıyaslamanız doğru olmaz.
Sınav Sırası:
Herkes atanan bilgisayara geçtikten sonra bilgilerini onayladıktan sonra gireceğiniz modül hakkında kısa bir deneme testi yapılıyor ve ardından gerçek modül sınavı başlıyor. Sırayla girdiğim modülleri yazıyorum1. Sustained Attention
2. Agility
3. Audio Visual Memory
--- 10 DAKİKA ARA ---
4. Digit Span
5. 3D Spatial Perception
6. Spatial Orientation
--- 10 DAKİKA ARA ---
7. Fizik
8. Matematik
--- 10 DAKİKA ARA ---
9. Joystick (MIC)
PACE Sınav Tecrübem ve Modüller:
Öncelikle genel bir sorundan bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz üzere sınav dokunmatik ekranda oluyor. Burada 2 tane sorun karşımıza çıkıyor. Öncelikle tepkime sürenizi ölçmek böyle bir sınavda saçma geldi bana. Çünkü dokunmatik ekranın hem ergonomiği kötü hem de kendi gecikme süresi var. Bilgisayarda yaptığım 100-150ms gecikmeler oldu size 500ms. Ama sınava herkes aynı şartlarda girdiği için bu konuda bir yorum yapamıyorum. İkinci bir sorun ise özellikle Agility sınavında belli bir süre dokunmatiğe dokunmadığınız zaman (sanırım bilgisayarların güç tasarrufu modundan dolayı) dokunmatik bi kendini kapatıyor ve ilk tıkladığınızı algılamıyor ikinci tıkladığınızı algılıyor. Bu konuda da detaylı düşünülmemiş. Kabaca DLR'a göre çok eksiği olduğunu söylemeliyim bu sınavın. Tamamen şahsi görüşümdür.Sustained Attention
Çok kısa bir deneme modülünden sonra gerçek sınava başlıyorsunuz. Bu modülün ilk yapılması iyi bence. Çünkü en kolay modüllerden biri. Gerçek sınavda kaç ms gecikmeniz olduğu gözükmüyor o yüzden benim gibi bir an şaşırıp acaba tıklamadım mı diyip ikinci kez tıklamayın. Deneme testinin birebir aynısı. Hiçbir farklılığı yok. Zorluk seviyesi demo uygulmasınıda nasılsa gerçek sınavda da öyle. Dokunmatik ekrandan dolayı gecikme süreniz artacaktır.Agility
Bu modül demo sınavına göre zor. Çünkü çoğu zaman ekrana tıklamamalısınız. Gerçekten çok fazla sahte toplar gönderiyor ve fake vuruş yapmanız bekleniyor. Aynı zamanda demo testinde olduğu gibi toplar tekli tekli gönderilmiyor. Şekilleri ve renkleri farklı olacak şekilde 5-6 top aynı anda aynı hizada gönderip hiçbiri de geçmeyebiliyor veya en köşedeki bir tanesi geçmiş olabiliyor. Dokunmatik ekranla birlikte gecikme süreniz de ister istemez artıyor.Kural tüm sınav boyunca 1 defa değişiyor. Bana gelen ilk kural sol yuvarlak kırmızı, yukarı kare kırmızı, sağ yuvarlak yeşil, aşağı kare yeşil şeklindeydi. İkinci kural ise sol yuvarlak yeşil, yukarı kare yeşil, sağ yuvarlak kırmızı ve aşağı kare kırmızı şeklindeydi. Dokunmatik ekrandaki gecikme ve dokunmatik ekrana dokunmadığınız için kendini güç tasarrufu moduna aldığı için bu sınav benim gözümde sınıfta kaldı. Dokunmatik ekrana uyumlu bir sınav değil. Geliştirilmesi gerek.
Audio Visual Memory
Demo testine göre oldukça zor geldi bana. İlk iki soru sadece iki destinasyon hatırlamanızı beklerken bir anda bu sayı 5-6-7'ye çıkıyor. Aksan zaten zor. Özellikle ilk destinasyon seslendirilirken anlık ses gittiği için asla anlayamayabilirsiniz. Keza bende çoğu zaman ilk destinasyonun seslendirilmesi kelimenin ortasından başlıyordu. Bu yüzden anlamadım. Tavsiyem fazla destinasyon söylemeye başladığı zaman kendinizden emin değilseniz ilk 2-3 destinasyonu ezberlemek yerine yasaklı yerlere odaklanın. Arayüzün açılacak zamanı kafanızda hesap edip ondan sonra ezberde tutmaya başlayabilirsiniz. Ortada oturduğum için sınavım bittikten sonra diğer ekranlara göz gezdirebildim. Benim girdiğim sınavda herkes ortalama 3-4 destinasyon seçebiliyordu. Aynı zamanda yazılımı geliştiren arkadaşların hiçbiri "Ya bu arayüz ne be kardeşim daha karmaşık yapamaz mıyız?" demedi mi çok merak ediyorum. DLR'a göre bu modül sınıfta kaldı. Geliştirilmesi gerek.Digit Span
Demo testine göre benzer diyebilirim. Hem kolay hem orta hem de zor seviye olarak üçünden de geliyor. Genel sınavda orta ve zor seviye kısmı daha çok. En başta 4 rakam aklımızda tutarken son ksımda 7-8 rakam aklımda tutmamız gerekiyor. Ben çok beceremedim açıkçası zor kısmı. RMS'i tercih ederim.3D Spatial Perception
En zor sınav Spatial Orientation ise bu da ikinci en zor sınav diyebilirim. Zaten demo testinde 15 tane ev var, iki defa çözseniz üçüncüde ezberliyorsunuz. Demo testindeki zor modülünden daha zor bence. Pek becerebildiğim söylenemez. Sınava çok hazırlanmadığım için yorum yapmayacağım. DLR küp daha kolaydı. Sınavın kendisi değil ama gönderdikleri Demo uygulaması sınıfta kaldı. Çok sınava hazırladığını düşünmüyorum.Spatial Orientation
Genel olarak en zor sınavdı. Yanlış hatırlamıyorsam toplam 5 tane labirent gönderdiler. İlk labirent kolay, ikinci ve üçüncü orta seviye ve son iki labirent ise oldukça zordu. Burada sınavı çözerken sıkışırsanız yandınız. Benim girdiğim sınavda herkes bitirdikten sonra kalan 3-4 kişiyi 15-20 dakika boyunca bekledik bitirsinler diye. Sıkışınca işin içinden çıkamıyorsunuz. Bu modülü özellikle son iki labirentte temkinli bitirmekte fayda var. Demo testiyle hazırlanırsanız yapabilirsiniz.Fizik
30 soru 30 dakika. Fizik DLR'a göre benzerdi. Suyun kaldırma kuvveti, manyetik alan soruları (bana 3-4 tane manyetik alan geldi), SI birimleri, genel fizik teoremleri bilmekte fayda var. Özellikle işlem yaptığım çok soru yoktu. Potansiyel enerji ve kinetik enerji soruları, çevrimleri geldi. 3-4 soru için işlem yaptım ama geri kalan sorular saf bilgiydi. Ben mühendislik çıkışlıyım, çok zorlanmadım ancak diğer arkadaşlara gelen sorular sanırım baya zormuş. Fizik hakkında olumlu yapan bir kişi yoktu sınıfta. Genel olarak herkesin zorlandığı bir modüldü. Özellikle "Uçak nasıl uçar?" adlı konuyu gözden geçirmenizi tavsiye ederim, buradaki prensipler ve fiziğinden 3-4 soru geldi. Daha fazla kopya vermiyorum ve bu modülü bitiriyorum :). DLR modülüne çalışabilirsiniz. İndirmek için buraya tıklayın.Matematik
Bana gelen sınav oldukça kolaydı. Diğer arkadaşlar yine zorlanmış. Trigonometri konusundan bir soru geldi, 3-4 tane iş işçi sorusu, 3-4 tane hız sorusu, 1 tane limit sorusu, 2-3 tane yaş sorusu geldi. Onun dışında kalan tüm sorular dört işlemdi. Hacim, alan soruları fiks zaten bunlara değinmiyorum artık. İkizkenar üçgen, eşkenar üçgen gibi konulara sayısal çıkışlı değilseniz çalışın. Bir iki tane de genel teoremler hakkında ezber soru geldi. DLR modülüne çalışabilirsiniz. Sitede kaynak mevcut zaten. İndirmek için buraya tıklayın.Joystick (MIC)
Geldik benim korkulu rüyama. DLR'a göre oldukça değişmiş bu modül. Ben zaten bu modülden kalmıştım yine bu modülden kalmış olabilirim. DLR'a göre bu kolay mı zor mu emin olamadım. 9 deneme çözüyorsunuz ve 9 gerçek sınav çözüyorsunuz. Denemeler size öğretmek amaçlı. Fonetik alfabeyi bilmeniz gerekiyor. Aşamalar ezberimde değil, genel olarak hatırladığım aşamalar aşağıdaki şekilde. Sırası yanlış olabilir.Tüm aşamalarda fonetik alfabeden 3 tane sessiz harf art arda gelirse kırmızı butona, 3 tane sesli harf gelirse beyaz butona basıyorsunuz.
İlk aşamada sadece heading üzerinden sorumlusunuz.
İkinci aşamada sadece altitude.
Üçüncü aşamada heading ve altitude.
Dördüncü aşamada heading oynuyor yeşil noktada hizada tutmaya çalışıyorsunuz.
Beşinci aşamada altitude oynuyor yeşil noktada hizada tutmaya çalışıyorsunuz.
Altıncı aşamada heading ve altitude oynuyor ve ikisini de yeşil noktada tutmaya çalışıyorsunuz.
Yedinci aşamada yakıt devreye giriyor. Ben burayı alışkanlık olarak joystick üzerinden kontrol etmeye çalıştım ama yakıt kontrolünü yani speed kontrolünü dokunmatik ekrandan yapmak gerekiyormuş. Bu konuda bir bilgi verilmedi keşke verilseydi.
Sekizinci ve dokuzuncu aşamada hepsi birlikte ne verdiyse hizada tutmaya çalışıyorsunuz ve verilen sesli komutları yerine getirmeye çalışıyorsunuz.
Bu kısım 20 dakika deneme 20 dakika gerçek sınav olacak şekilde sürüyor. Joystick kontrolü DLR'a göre baya hassas. Küçük oynayışlar yapıp istenilen hızaya ulaşılınca denge kontrolü yapmanız gerekiyor. Denge kontrolünden kastım ters yönde ufak bir kuvvet uygulamanız gerekli ki hızada kalsın ibre akıp gitmesin.
Joystick (MIC) çalışma testini indirmek için buraya tıklayın.
Buradan sonrası soru cevap olarak şeklinde ilerleyecek. Sorularınızı bu konu altında yazabilirsiniz.
PACE İndir
PACE sınavını indirmek için buraya tıklayın.Soru-Cevap:
Ekstra Tecrübeler:
Son düzenleme: