İşe Yeni Başlayan Cadet Pilot Maaşı

Tugrulss12

Yeni Üye
Merhabalar arkadaşlar, uzun bir süredir cadet programlarıyla ilgili araştırma içerisindeyim. Çevremden de mülakatlara katılan arkadaşlarım oldu. Bundan dolayı neredeyse her şeyine hakimim diyebilirim. Sadece bir türlü doğru bilgiye ulaşamadığım konu var, o da işe yeni başlayan cadet pilot maaşı. Ne kadar doğrudur bilmiyorum ama duyduğum kadarıyla maaştan çok ciddi bir kesinti söz konusuymuş. Doğruluğundan emin olmadığım bazı kaynaklardan cadet pilot maaşına baktığımda pilotluk gibi bir meslek için 120.000-130.000 gibi komik rakamlar gördüm. Şu an yaptığım meslekte aldığım maaş zaten neredeyse kaptan pilot maaşına eşit; her ne kadar pilotluk çocukluk hayalim olsa bile, 130k için mevcut mesleğimi bırakıp pilotluğa geçmek saçma olur diye düşünüyorum. Bu maaş konusunu açıklığa kavuşturacak bir arkadaşımız varsa ona şimdiden teşekkür ediyorum.

Merhabalar, benim 2 arkadaşım farklı firmalarda cadet pilot eğitimine hak kazandılar. (Şirket isimlerini vermeyeceğim zaten şu anda cadet pilot yetiştiren 3 tane firma var.) Kendilerine iletilen maaş teklifleri hemen hemen aylık ortalama 300.000₺ - 400.000₺ arasına denk geliyordu. (Bu miktar 2 yıllık eğitimleri bittikten sonra alacakları maaş. Uçuş saati, layover vs. gibi faktörleri hesaba katınca aldıkları maaşlar değişiyor. Bu yüzden direkt olarak sabit bir miktar yok.) Bu maaştan yaklaşık %20 - 25 oranında bir eğitim kesintisi yapılıyor. Ayrıca bu maaşlara temmuz ayında tahmini %20 civarında bir zam geleceğini varsayarsak temmuz ayı itibari ile yeni maaşları az çok hesaplayabilirsiniz.

Merhaba süreçlerini detaylı bir şekilde anlatirmisin zormu kolay mı bu konu hakkında fikirlerini paylaşırsan çok sevinirim Teşekkürler şimdiden
Öncelikle ben cadetten vazgeçtim. Sebebiyse borç sisteminin saçma olması. Ben thy'nin hangi yıl girdiysek ona göre kuru sabitlediğini sanıyordum. Mesela ben bu yıl girdim , borcum 160.000 × 47 . Fakat cadet pilotlarin borç sisteminin böyle olmadığını öğrendim, kur sabitlenmiyormuş.... maaşımızı türk lirasıyla alıyoruz ama borcumuz euro cinsinden . Bu ülkede euro kuru her yıl ortalama %25 artıyor. Özellikle pandemi dönemine denk gelen cadet pilotlarin durumu daha da vahim çünkü euro kurunun sıçrama yaptığı döneme denk geldiler . Büyük ihtimalle borçlarının yarısından fazlası hâla duruyor . Borcumuz bitmeden adam akıllı para kazanamıyoruz ve şirkete göbekten bağlı oluyoruz ve ben euro kurundan dolayı bu borcun 10 senede biteceğini hiç ama hiç düşünmüyorum. Özellikle turk pilotlarin 4 5 sene uçuş saati kastıktan sonra qatar airways gibi yabancı şirketlere kaçışının önüne geçilmesi için yapılmış bir strateji gibi gözüküyor cadet pilotluk ve gayette mantıklı (: 10 yıl fix bağlı oluyorsunuz sirkete. Thy 2033 e kadar filosu 810 uçağa ulaşacak. Yani 7 yılda 300 e yakın yeni uçak. Pilotlarin yabancı havayollarina kacisi şirketi böyle bir büyüme döneminde büyük zora sokar , çaresini de cadet pilotlarda bulmuşlar. Uzun lafın kısası cadetlikten saçma borç sistemi yüzünden vazgeçtim çünkü ben şuan zaten kimyasal tanker gemisinde 2.kaptan olarak 13000 usd kazanıyorum. Böyle bir parayı bırakıp 10 yıl boyunca havayollarina maaşımdan borç ödemek istemiyorum. Seneye ayjet uçuş okuluna gitmeyi düşünüyorum , bu seneki kontenjanlari dolmus . Thy için cadet pilotluk sürecine gelirsek kesinlikle zor değil (: hatta bazı arkadaşlarım sunexxpresin süreçlerinin thy den daha zor olduğunu söylemişti. Elemelerin çoğunun kurul mülakatında olduğunu söyleyebilirim. Diceklerim bu kadar. Sürece sağlam bir şekilde hazırlandığın sürece bir sıkıntı olmaz . Başvuru sayısı gözünü korkutmasın. Adam gibi hazırlanıp gelenler taş çatlasa adayların %15 lik kısmını oluşturuyor, gerisi tamamen boş çar (: diceklerim bu kadar.

Öncelikle ben cadetten vazgeçtim. Sebebiyse borç sisteminin saçma olması. Ben THY'nin hangi yıl girdiysek ona göre kuru sabitlediğini sanıyordum. Mesela ben bu yıl girdim , borcum 160.000 × 47 . Fakat cadet pilotlarin borç sisteminin böyle olmadığını öğrendim, kur sabitlenmiyormuş.... maaşımızı türk lirasıyla alıyoruz ama borcumuz euro cinsinden . Bu ülkede euro kuru her yıl ortalama %25 artıyor. Özellikle pandemi dönemine denk gelen cadet pilotlarin durumu daha da vahim çünkü euro kurunun sıçrama yaptığı döneme denk geldiler . Büyük ihtimalle borçlarının yarısından fazlası hâla duruyor . Borcumuz bitmeden adam akıllı para kazanamıyoruz ve şirkete göbekten bağlı oluyoruz ve ben euro kurundan dolayı bu borcun 10 senede biteceğini hiç ama hiç düşünmüyorum. Özellikle turk pilotlarin 4 5 sene uçuş saati kastıktan sonra qatar airways gibi yabancı şirketlere kaçışının önüne geçilmesi için yapılmış bir strateji gibi gözüküyor cadet pilotluk ve gayette mantıklı (: 10 yıl fix bağlı oluyorsunuz sirkete. THY 2033 e kadar filosu 810 uçağa ulaşacak. Yani 7 yılda 300 e yakın yeni uçak. Pilotlarin yabancı havayollarina kacisi şirketi böyle bir büyüme döneminde büyük zora sokar , çaresini de cadet pilotlarda bulmuşlar. Uzun lafın kısası cadetlikten saçma borç sistemi yüzünden vazgeçtim çünkü ben şuan zaten kimyasal tanker gemisinde 2.kaptan olarak 13000 usd kazanıyorum. Böyle bir parayı bırakıp 10 yıl boyunca havayollarina maaşımdan borç ödemek istemiyorum. Seneye ayjet uçuş okuluna gitmeyi düşünüyorum , bu seneki kontenjanlari dolmus . THY için cadet pilotluk sürecine gelirsek kesinlikle zor değil (: hatta bazı arkadaşlarım sunexxpresin süreçlerinin THY den daha zor olduğunu söylemişti. Elemelerin çoğunun kurul mülakatında olduğunu söyleyebilirim. Diceklerim bu kadar. Sürece sağlam bir şekilde hazırlandığın sürece bir sıkıntı olmaz . Başvuru sayısı gözünü korkutmasın. Adam gibi hazırlanıp gelenler taş çatlasa adayların %15 lik kısmını oluşturuyor, gerisi tamamen boş çar (: diceklerim bu kadar.
Öncelikle söylediğinize katılmakla birlikte, şunu eklemek isterim. Bütün şirketler aslında döviz üzerinden ödeme yapıyor. Sadece tl olarak yatırılıyor. Bundan dolayı 10 senede borcun katlanarak büyüyeceğini sanmıyorum. Pegasus'un 13 Aralık 2023 tarihinde yayınlamış olduğu videoda, başlangıç maaşı kesintilerden sonra(eğitim kesintisinden sonra) 120.000 tl olarak söylenmişti ve 3-4 aylık bir süreden sonra rütbeniz F1 kademesinden F2 kademesine geçtiğinde maaşın en büyük sıçrayışı aldığından bahsedilmişti. Yine aynı videoda bahsedildiği üzere eğer maaşınızın %25'i ödemeniz gereken tutardan az kalıyorsa, kalan ödeme ödenmiş sayılıyor ve borcunuza eklenmiyor. Bundan dolayı cadet programından girildiğinde bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

Ayrıca THY sürecinde en çok eleme genellikle Kurul Mülakatı'ndan ziyade Yetkinlik Değerlendirmesi aşamasında oluyor diye biliyorum.

Ama kesinlikle 10 yıllık sözleşme hem şirketin hem de adayın işine geliyor.

Öncelikle söylediğinize katılmakla birlikte, şunu eklemek isterim. Bütün şirketler aslında döviz üzerinden ödeme yapıyor. Sadece tl olarak yatırılıyor. Bundan dolayı 10 senede borcun katlanarak büyüyeceğini sanmıyorum. Pegasus'un 13 Aralık 2023 tarihinde yayınlamış olduğu videoda, başlangıç maaşı kesintilerden sonra(eğitim kesintisinden sonra) 120.000 tl olarak söylenmişti ve 3-4 aylık bir süreden sonra rütbeniz F1 kademesinden F2 kademesine geçtiğinde maaşın en büyük sıçrayışı aldığından bahsedilmişti. Yine aynı videoda bahsedildiği üzere eğer maaşınızın %25'i ödemeniz gereken tutardan az kalıyorsa, kalan ödeme ödenmiş sayılıyor ve borcunuza eklenmiyor. Bundan dolayı cadet programından girildiğinde bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum.

Ayrıca THY sürecinde en çok eleme genellikle Kurul Mülakatı'ndan ziyade Yetkinlik Değerlendirmesi aşamasında oluyor diye biliyorum.

Ama kesinlikle 10 yıllık sözleşme hem şirketin hem de adayın işine geliyor.
Dostum pegasusun borç sistemi farklı olabilir ama thy de net bir şekilde güncel kura göre ödeme yapıldığını biliyorum . Hatta bi ara haberleri çıkmıştı , duruyordur hâla haberleri. Pandemi dönemindeki euro kuru fırlamasından dolayı isyan etmişlerdi pilotlar . Konudan bağımsız olarak bu ülkenin kökeninde bile enflasyon ve ekonomik problemler vardı. Osmanlı zamanina kadar uzanıyor bu ( en iyi olduğumuz dönemlerde bile ) . Bizim ülkede pilot olmak için cadetliği seçmek en son seçenek olmalı bence . Gerçi başka şans da bırakmıyorlar aslında. Bu sene bazı okullar Burslu pilotaj kontenjanlarını 2 ye indirmiş. Estü eskiden 10 15 tane Burslu alırken şimdi 4 5 tane alıyor. Cadet de olmasa full müteahhit çocukları oturcak kokpitte (:

Merhabalar, benim 2 arkadaşım farklı firmalarda cadet pilot eğitimine hak kazandılar. (Şirket isimlerini vermeyeceğim zaten şu anda cadet pilot yetiştiren 3 tane firma var.) Kendilerine iletilen maaş teklifleri hemen hemen aylık ortalama 300.000₺ - 400.000₺ arasına denk geliyordu. (Bu miktar 2 yıllık eğitimleri bittikten sonra alacakları maaş. Uçuş saati, layover vs. gibi faktörleri hesaba katınca aldıkları maaşlar değişiyor. Bu yüzden direkt olarak sabit bir miktar yok.) Bu maaştan yaklaşık %20 - 25 oranında bir eğitim kesintisi yapılıyor. Ayrıca bu maaşlara temmuz ayında tahmini %20 civarında bir zam geleceğini varsayarsak temmuz ayı itibari ile yeni maaşları az çok hesaplayabilirsiniz.
Yılbaşından sonra ne kadar oldu maaşları bilginiz var mı ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt