Öncelikle ben cadetten vazgeçtim. Sebebiyse borç sisteminin saçma olması. Ben THY'nin hangi yıl girdiysek ona göre kuru sabitlediğini sanıyordum. Mesela ben bu yıl girdim , borcum 160.000 × 47 . Fakat cadet pilotlarin borç sisteminin böyle olmadığını öğrendim, kur sabitlenmiyormuş.... maaşımızı türk lirasıyla alıyoruz ama borcumuz euro cinsinden . Bu ülkede euro kuru her yıl ortalama %25 artıyor. Özellikle pandemi dönemine denk gelen cadet pilotlarin durumu daha da vahim çünkü euro kurunun sıçrama yaptığı döneme denk geldiler . Büyük ihtimalle borçlarının yarısından fazlası hâla duruyor . Borcumuz bitmeden adam akıllı para kazanamıyoruz ve şirkete göbekten bağlı oluyoruz ve ben euro kurundan dolayı bu borcun 10 senede biteceğini hiç ama hiç düşünmüyorum. Özellikle turk pilotlarin 4 5 sene uçuş saati kastıktan sonra qatar airways gibi yabancı şirketlere kaçışının önüne geçilmesi için yapılmış bir strateji gibi gözüküyor cadet pilotluk ve gayette mantıklı (: 10 yıl fix bağlı oluyorsunuz sirkete. THY 2033 e kadar filosu 810 uçağa ulaşacak. Yani 7 yılda 300 e yakın yeni uçak. Pilotlarin yabancı havayollarina kacisi şirketi böyle bir büyüme döneminde büyük zora sokar , çaresini de cadet pilotlarda bulmuşlar. Uzun lafın kısası cadetlikten saçma borç sistemi yüzünden vazgeçtim çünkü ben şuan zaten kimyasal tanker gemisinde 2.kaptan olarak 13000 usd kazanıyorum. Böyle bir parayı bırakıp 10 yıl boyunca havayollarina maaşımdan borç ödemek istemiyorum. Seneye ayjet uçuş okuluna gitmeyi düşünüyorum , bu seneki kontenjanlari dolmus . THY için cadet pilotluk sürecine gelirsek kesinlikle zor değil (: hatta bazı arkadaşlarım sunexxpresin süreçlerinin THY den daha zor olduğunu söylemişti. Elemelerin çoğunun kurul mülakatında olduğunu söyleyebilirim. Diceklerim bu kadar. Sürece sağlam bir şekilde hazırlandığın sürece bir sıkıntı olmaz . Başvuru sayısı gözünü korkutmasın. Adam gibi hazırlanıp gelenler taş çatlasa adayların %15 lik kısmını oluşturuyor, gerisi tamamen boş çar (: diceklerim bu kadar.