Yanlış tanı sildirme tecrübem ve sorularım

dream_of_pilot_life

Aktif Üye
Herkese merhaba,

Bu yazının amacı, bariz bir şekilde psikiyatrik bir rahatsızlığa sahip kişilerin öyle olmadıklarına dair kendilerini kanıtlamasına yardımcı olmayacaktır. Psikiyatrik rahatsızlık sahibi olmak, diğer sağlık sorunları gibi herkesin başına gelebilir ancak maalesef bu meslek için kabul edilememektedir.

Maalesef ki kusursuz işlemeyen her sistem gibi, yanlış hasta kayıt işlemleri nedeniyle ya da hasta başına düşen doktor sayısı azlığından dolayı alelacele girilmiş tanılardan dolayı birçok kişi bu programa kabul edilemiyor. THY elbette resmi sonuçlara bakar ancak, elimizden gelen işyeri hekimine derdimizi anlatıp ondan önce de tüm yasal aksiyonları almaya çalışmak. Önce kendi tecrübemi sonra da bilgisi olan varsa konuyla ilgili bilgilendirmesini rica edeceğim.

1. Yanlış Tanı Hikayem
2020 yılında pandemi ile birlikte herkes gibi üniversitemi bırakıp memleketime döndüm. Sürekli ev ortamı, arkadaşlarımla temasın azlığı ve bir de üstüne o dönem hiç de yolunda olmayan bir ilişki nedeniyle çok bunaldım. O dönem hatırlayan bilir, psikoloğa gitmek, online psikologlar trend olmuştu. Ben de zaten yapacak bir şeyler, bana danışman olacak birilerini istediğimden randevu alıp gittim. Psikiyatri doktoruna 10-15 dk içinde durumu özetledim. İlaç almana gerek yok ama çok problem yaşarsan şunları al diye adını hatırlamadığım iki ilaç yazdı ve psikoloğa gönderdi. İlk tanım burada girilmiş. F41 Anksiyete Bozukluğu. Sonrasında psikologla olan sohbet iyi geldi ve 2 kere daha gidip onun da bana verdiği danışmanlıkla birlikte, yaşadığım ilişki problemini atlatmam sebebiyle benim problemlerim tamamen halloldu. Ondan beridir de ne bir şikayet ne bir sıkıntı ya da tanı, ziyaret olmadı. Her neyse, bu süreç için başvurduktan sonra herkes gibi e-nabızımı kontrol ettiğimde şok oldum. Çünkü 4 tane ziyaret işlenmiş, her birinde anksiyete tanısı koyulmuş ve ilk gerçekten gittiğim ve muayene olduğum doktor dışında adını bilmediğim yüzünü görmediğim hastanede çalışan rastgele 2 doktora muayene olmuşum gibi kayıt düşülmüş.

Psikolog bey her geldiğimde bana hasta kaydı açtırıyordu. Bunun sebebi ise devlet hastanesinde psikologla rastgele görüşme olmuyor, bir doktorun sizi yönlendirmiş olması gerekiyormuş. Kaldı ki bugün gidip "ben kız arkadaşımdan ayrıldım çok üzülüyorum" deseniz size de bu tanı veya hafif depresyon tanısı işlenmek zorunda ki, size bir şeyler yapabilsinler. Aksi halde açılmış hasta kaydını ne diye kapatacaklar? Dolayısıyla ben muayene dahi olmadığım doktorlardan anksiyete gibi ciddi bir hastalığın tanısını almışım. Şimdi burada belki de gerçekten o rahatsızlığa sahiptin ve bunu tanı olarak saptamışlardı diyebilirsiniz, ki haklısınız da böyle düşünmekte çünkü ben de kendimde bu rahatsızlığın olup olmadığını düşündüm. Gelin görün ki ilk muayene olduğum ve ilk tanımı koyan doktora ulaştığımda kendisi beni tanıdı ve hatalı olduğunu kabul eden dilekçeyi soru bile sormadan hazırladı. Kaldı ki bu tarz ciddi psikolojik rahatsızlıklar, hem benim araştırmalarım hem de danıştığım bilirkişilere göre 10-15 dakika içerisinde konuşup veya 2-3 ziyarette "ben kız arkadaşımdan ayrıldım çok bunalıyorum" diyen birine koyulacak tanılar değil. Gelin görün ki, diğer kayıtlara göre muayene olmuş ve hakkımda tanı koymuş gibi gözüken 2 doktordan yalnızca birine ulaşabildim. Kendisi beni doğal olarak tanımadı, laftan sözden anlayan biri de değildi. Her ne kadar ben size muayene olmadım desem de, doktor illegal bir şeyler yapıyorum diye şüphelendi olsa gerek tersledi. Benim şimdi e-nabızımda 4 adet psikiyatri ziyareti var. Bunlardan ilki, yani benim gitmiş olduğum ve muayene olmuş olduğum ziyarette ne tanı var ne ilaç var her şeyi sildirmeyi başardım. Diğer 3 ziyarette ise sadece tanı koyulmuş olarak gözüküyor. Bu durum yüzünden sürecin her aşamasında ciddi motivasyon kaybı yaşadım. Düşe kalka çalıştım, ilerlemeye gayret ettim ama kafamın ucundan son aşamada elenecek olma ihtimali çıkmıyor. Eğer bir bilgisi olan varsa, bunu böyle açıklarsan + epikriz götürürsen şansın var diyen veya hiç şansın yok diyebielcek varsa memnun olurum.

2. Tanı nasıl sildirilir?
1. Öncelikle doktora ulaşıyorsunuz, benim yöntemim ismini her yerde aratıp bir iletişim numarası, mail veya telefon bulmaya çalışmak oldu. İlk doktoruma böyle ulaştım ve sağ olsun çok yardımcı oldu dilekçeyi alacağım yere ve zamana karar verip yanına gittim. Eğer siz şanslı değilseniz bu kadar, resmi bir sitede mutlaka çalıştığı hastane vardır. Oraya fiziksel olarak gidebilirsiniz son çare.

2. Dilekçeyi alıyorsunuz, bence her ihtimale karşı taratıp fotoğrafını da çekin. Ancak sizin müdürlüğe teslim edeceğiniz evrağın ıslak imzalı olması zorunlu. Hastanenin bağlı olduğu İl Sağlık Müdürlüğü'ne gidiyorsunuz. Orada güvenliğe bile yapacağınız işlemi sorsanız yönlendirecektir. Götürmeniz gereken evraklar: Durumu özetleyen sizin dilekçeniz (mutlaka yardımı olacaktır, burada anlaşılır olmanız çok önemli), Tanı veya ilaç sildirme formu (sağlık bakanlığı sitesinde mevcut pdf alıp dolduracaksınız), doktorun sehven dilekçesi (ıslak imzalı) + eğer ilaç da sildirecekseniz satın almadığınıza dair SGK dan ilaç dökümü resmi belgenizi almanız gerek. Memur bunları alıp taratıyor ve işlem bitiyor. Sonrasında herhangi bir gelişme olursa telefonla iletişime geçiyorlar. Benim işlemim 2 hafta kadar sürmüştü. Telefonla silindiği bilgisi geldi.

not: eğer ilaç satın aldıysanız maalesef sildirmeniz mümkün değil, eğer doktordan hiçbir şekilde yazı alamadıysanız o durumda işler çok karışıyor. O zaman il sağlığa bizzat gidip danışmanlık alınız.

Yazı buraya kadardı, hem uzun süredir kafamda olan problemi sormak hem de bu probleme sahip olan kişilere destek olmak istedim. Hakkımızda hayırlısı.

Hocam süreciniz de bir gelişme var mı ? Bende de sadece bir seferlik 10 yıl öncesine ait tanı mevcut. Doktorla görüştüm herhangi bi detay yazmadığını söyledi, dolayısıyla epkriz raporu yerine durum bildiri raporu gibi bir şey aldım. Bir seferliğine geldiğimi, herhangi bir ilaç ve tedavi bulunmadığını ve şu an ki durumumun iyi olduğuna dair bir belge. Sizce bu rapor yeterli mi, yoksa sildirmeyle uğraşayım mı ? Çünkü bazı adaylar sildirmeyle uğraşıp ilaç bile yazılmayan bir şey için ekstra dikkat çekme diyor.

Hocam süreciniz de bir gelişme var mı ? Bende de sadece bir seferlik 10 yıl öncesine ait tanı mevcut. Doktorla görüştüm herhangi bi detay yazmadığını söyledi, dolayısıyla epkriz raporu yerine durum bildiri raporu gibi bir şey aldım. Bir seferliğine geldiğimi, herhangi bir ilaç ve tedavi bulunmadığını ve şu an ki durumumun iyi olduğuna dair bir belge. Sizce bu rapor yeterli mi, yoksa sildirmeyle uğraşayım mı ? Çünkü bazı adaylar sildirmeyle uğraşıp ilaç bile yazılmayan bir şey için ekstra dikkat çekme diyor.
bir gelişme yok henüz o aşamada değilim. Bana kalırsa e-devlette tedavilerim veya benzer bir başlıkta aramalar yap aldığın tanıyı görmeye çalış. Eğer bir hastalık tanısı koyulmuş ise, sildirmen bence faydalı olabilir. THY hekimlerinin tanı sildirme olayını takıp takmadığını bilmiyorum elbette en nihayetinde tanıyı koyan doktor onayıyla yapabildiğin yasal bir işlem. Eğer tanın varsa ve sildiremezsen tek seferlik olması ilaç olmaması ve belgen yararına olacak. Yok eğer tanın yoksa yani genel muayene gibi bir şey girilmişse sadece soru sorulur diye düşünmekteyim. Her iki seçenekte de avantajın mevcut, başarılar dilerim.

e nabızınızda tamamen ziyaret silindi mi? yoksa ziyaret duruyor ve sadece tanı ilaçlar mı silindi?
Ziyaret silinmiyor yalnızca ziyaretlerim kısmında ilgili ziyarete tıklayınca normalde yazılan ilaçlar ve koyulan tanı yazarken bu kez boş sayfa çıkıyor herhangi bir şey gözükmüyor.

bir gelişme yok henüz o aşamada değilim. Bana kalırsa e-devlette tedavilerim veya benzer bir başlıkta aramalar yap aldığın tanıyı görmeye çalış. Eğer bir hastalık tanısı koyulmuş ise, sildirmen bence faydalı olabilir. THY hekimlerinin tanı sildirme olayını takıp takmadığını bilmiyorum elbette en nihayetinde tanıyı koyan doktor onayıyla yapabildiğin yasal bir işlem. Eğer tanın varsa ve sildiremezsen tek seferlik olması ilaç olmaması ve belgen yararına olacak. Yok eğer tanın yoksa yani genel muayene gibi bir şey girilmişse sadece soru sorulur diye düşünmekteyim. Her iki seçenekte de avantajın mevcut, başarılar dilerim.

Ziyaret silinmiyor yalnızca ziyaretlerim kısmında ilgili ziyarete tıklayınca normalde yazılan ilaçlar ve koyulan tanı yazarken bu kez boş sayfa çıkıyor herhangi bir şey gözükmüyor.
Bir gelişme oldu mu sağlık kontrolüne gittiniz mi ?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt