SunExpress, THY, Pegasus Tercih

Yani ortalama 100 saat uçan bir FO 145bin tl mi alıyor? Bundan yaklaşık 4-5 ay önce Kabin memurlarının maaşları sızdırılmıştı. 150bin+ görmüştüm bu durumda kabin memurları FO dan fazla mı alıyor. Benim kafam bir hayli karışık. Bu maaşları zaten ortalama senior developer alabiliyor bu durumda. Cumartesi, pazar tatil. Resmi tatiller vs. Bana çok mantıklı gelmiyor bu maaşlar ya. Onu geçtim gariplik şu kısımda başlıyor. Eğitimdeyken 60 bin alıyorsunuz, fo olunca 102 bin tl. Allah aşkıma birisi banka fotosu paylaşsın.
Hocam şöyle bir saçmalık var varlık fonu şirketlerinde; thy, turkcell, savunma sanayi vb şirketlerde teknikerler ile mühendisler arasında fark çok olmuyor. Genel sanılan kadar da maaş verilmiyor. Ama bir FO 150k alıyorsa türkiye’de bir daha uçağa binmemek lazım. 100 saat uçuş totalde 250 saat çalışma demek nerdeyse. Bayağı kötü bir skala.

Thy için söylüyorum: Haklısınız ilk duyduğumda yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam ama içeriden net bilgi verdim size. Kademelere göre maaş da artıyor.. P6 olarak başlıyorsunuz. Zaman içerisinde değişkenler oluyor. İşte temettü dağıtımları, promosyonlar vs. Oluyor ama ekstra maaş verilmiyor. Güncel maaş 70 saatin karşılığı 120.000 TL'ye yakın. Yeni başlayan P6 için. Şuan ekip fazlalığı olduğundan zaten 100 saat değil ortalama 90 saat uçuyor kokpit ekibi. Geniş gövde maaşı farklı ayrıca, biraz daha fazla, dar gövde daha az.

Kabin ekibi için durum farklı. Ana maaş için yüzdelik skalalar var. Mesela yeni başlayan KM1 ana maaşın %20'sini alıyor, işte 3 yıl sonra o yüzdelik %35 oluyor mesela. Ve evet bazı kabin ekipleri, uzun yıllardır çalışan, maaşın %100'lük kısmına geçenler ya da amir veya purser olanlar yeni başlayan bir FO'dan daha çok para kazanabiliyor.
Yorumlar birleştirildi:

Ayrıca maalesef cadet için kur sabitlemesi yok, o yüzden borç bitmek bilmiyor.

Hocam şöyle bir saçmalık var varlık fonu şirketlerinde; thy, turkcell, savunma sanayi vb şirketlerde teknikerler ile mühendisler arasında fark çok olmuyor. Genel sanılan kadar da maaş verilmiyor. Ama bir FO 150k alıyorsa türkiye’de bir daha uçağa binmemek lazım. 100 saat uçuş totalde 250 saat çalışma demek nerdeyse. Bayağı kötü bir skala.
Tekniker ile mühendis arasında fark yok ama bir zahmet FO maaşıda 120 bin tl olmasın ya :D yani o maaş için gerçekten yapılacak bir iş değil. Duyduklarım hep 200-250 arasıydı şok oldum valla.

Thy için söylüyorum: Haklısınız ilk duyduğumda yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam ama içeriden net bilgi verdim size. Kademelere göre maaş da artıyor.. P6 olarak başlıyorsunuz. Zaman içerisinde değişkenler oluyor. İşte temettü dağıtımları, promosyonlar vs. Oluyor ama ekstra maaş verilmiyor. Güncel maaş 70 saatin karşılığı 120.000 TL'ye yakın. Yeni başlayan P6 için. Şuan ekip fazlalığı olduğundan zaten 100 saat değil ortalama 90 saat uçuyor kokpit ekibi. Geniş gövde maaşı farklı ayrıca, biraz daha fazla, dar gövde daha az.

Kabin ekibi için durum farklı. Ana maaş için yüzdelik skalalar var. Mesela yeni başlayan KM1 ana maaşın %20'sini alıyor, işte 3 yıl sonra o yüzdelik %35 oluyor mesela. Ve evet bazı kabin ekipleri, uzun yıllardır çalışan, maaşın %100'lük kısmına geçenler ya da amir veya purser olanlar yeni başlayan bir FO'dan daha çok para kazanabiliyor.
Bir şeyler yazardım ama siyasi olur. Bayrak taşıyıcı şirket... Yönetim kurulu ve müdürlerini gördükten sonra neden insanlar başvuruyor merak ettiğim bir konuydu. Çalışılmayacak 1 numaralı şirket haline gelmiş gibi. Teşekkürler bilgiler için. Savunma sanayi bile thy’den mantıklıymış hahahaha
Yorumlar birleştirildi:

Tekniker ile mühendis arasında fark yok ama bir zahmet FO maaşıda 120 bin tl olmasın ya :D yani o maaş için gerçekten yapılacak bir iş değil. Duyduklarım hep 200-250 arasıydı şok oldum valla.
pilotluk ve kabin memurluğu da ilişki olarak benzer. Dua et tazminat kesilmiş olsun yoksa 40-50k onu da düşeceksin :D

Valla eşim uçuş okulundan mezun olduğunda ve süreç sonu maaşı duyunca aynı şoku yaşadık. Acısı hala yüreğimde :)
Yorumlar birleştirildi:

Benim adaylarımın/öğrencilerimin çoğu söylememe rağmen THY'yi tercih ettiler, bana da yardım etmek düştü tabi, PGS ve SX maaşları çok daha iyi

Valla eşim uçuş okulundan mezun olduğunda ve süreç sonu maaşı duyunca aynı şoku yaşadık. Acısı hala yüreğimde :)
Yorumlar birleştirildi:

Benim adaylarımın/öğrencilerimin çoğu söylememe rağmen THY'yi tercih ettiler, bana da yardım etmek düştü tabi, PGS ve SX maaşları çok daha iyi
Pegasus’u bilmem ama Sunex de cadet pilot olmak = NASA astronotu olmakla eş değer. Sağlık şartları her ne kadar esnek olsada özellikle video mülakat ve onu geçince gelen kurul mülakatı çok zorlayıcı olduğunu biliyorum. Özellikle minimum itep 3.5 istemelerine karşın kurul mülakatının çoğunluğunun ingilizce, özellikle teknik soruların ingilizce gelmesi gibi şeyler mevcut. Bu durumda sanırım THY seçiminin neden bu kadar çok olduğunu açıklıyor. Pegasusa maalesef yaşım yetmiyor. THY de ise re-test durumundayım herhangi bir aşamadan tekrar kaldığımda yaştan dolayı ona da giremiyorum. Sunex en son tercihim oluyor bu durumda yukarıda yazdığım sebeplerden ötürü. Özelikle ingilizce kurul mülakatı beni aşırı korkutuyor.

Maaşların 120-150 olduğuna inanmak çok abes, öyle bir şey yok arkadaşlar. Pilotlarda doktorlar gibi maaşlarını 3-4 farklı kalemde alır. Kim diyorsa 150 alıyorum bilinki baz maaşıdır o hiçbirşeysiz.

Kaynak: Linedaki mevcut çalışan arkadaşlarım

Maaşların 120-150 olduğuna inanmak çok abes, öyle bir şey yok arkadaşlar. Pilotlarda doktorlar gibi maaşlarını 3-4 farklı kalemde alır. Kim diyorsa 150 alıyorum bilinki baz maaşıdır o hiçbirşeysiz.

Kaynak: Linedaki mevcut çalışan arkadaşlarım
Ben THY ve PGS için konuştum, kaynağım da kaç yıllık hayat arkadaşım, eşim. Sevgiler, başarılar

Moderatör tarafında düzenlendi:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt