hocam tebrikler, writing için daha detaylı bir yorum yapar mısınız? konu neydi? nasıl çalıştınız gibi...
Teşekkür ederim. İelts Academic girdim ben. İkisini de kabul ediyor şirketler gerçi ama ben Academic tercih ettim. Writing 2 Task'den oluşuyor bildiğin üzere. Task 1, 6-7 grafik çeşidinden bir tanesini verip 150 kelimelik essay istiyor. Bana maps çıktı şanssızlık işte.
Soruda bir kütüphanenin 2001 ve 2009 yıllarındaki krokisi verildi. 2009'da bazı alanlar Fiction mesela kaldırılmış, bölünmüş veya yeni bölümler eklenmişti. Örnek 4 tane yeni bilgisayar eklenmişti.
4 paragraf yazdım.
1. Introduction
soruyu direkt olarak paraphrase etmek gerekiyor. farklı kelimeler ile tekrar yazmak.
2. Overall
Sayı belirtmeden genel trendi vermek. Ve grafikteki verileri 2 grupa ayırmak ve burada belirtmek.
Mesela benim sorum için. Ben değişen ve değişmeyenler olarak 2 gruba ayırdım. işte bu yıllar arasında bir çok rebuild var ama değişen alanlar değişmeyenlerden daha fazladır gibi bir cümle yazdım.
3. grup 1 (değişen alanlar)
detaylandırdım
4. grup 2 (değişmeyen alanlar)
detaylandırdım
bu structure çok önemli. Task 1 için.
Task 2 içinde Soru çeşitleri biraz fazla. Bu yüzden essay'de ufak tefek değişiklikler oluyor. Soru Charity Organizationların aidsleri işte şehir içindekiler ve şehir için mi ayrılmalı yoksa o ülkenin farklı ülkelerde yaşan vatandaşları için mi harcanmalı tarzı bi soruydu tam hatırlamıyorum.
1. Introduction + Tez cümlen
yine paraphrase + net bir şekilde tez cümlen
2. Body Paragraph 1
burada işte ilk durumun neden iyi olabileceğini açıklıyorum. Örnekler veriyorum ve mini son cümle yazıyoru
3. Body Paragraph 2
burada da ikinci durumu aynı şekilde
4. Conclusion
Burada tekrar essayin ana fikrini özetleyip. Tez cümlemi yazıyorum kesin bir ifade ile.
Yine structure'a çok önem verdim. Kafada yapıyı oturtunca içerisi boşluk doldurma gibi duruyor.
EN ÖNEMLİSİ KAYNAKLAR:
2 kaynak kullandım Udemy ve Youtube.
1. IELTS 7 Plus: Complete IELTS Preparation (David Morris)
çok uzun ve inanılmaz detaylı. Kesinlikle tüm videoları izleme bu arada ben yüzde 5'ini izlemişim ama izlersen çok katkısı olur.
Soru tiplerini vs öğrenmek için en azından giriş her section'ın giriş bölümleri izlemeni tavsiye ederim.
2. YouTube - Murat Batmaz
özellikle Writing videoları çok iyi. Canlı olarak aday öğrenciye yazdırıp yanlışlarını vs uyarıyor.
3. cambridge-ielts-books-from-1-to-14
soru tiplerini az çok öğrendikten sonra direkt olarak denemelere geç. Bu arada 15. ve 14. kitapları çözdüm sadece. Çok da eskiye gitme. Bu kitapların yenilerini bulursan daha iyi olur.
-Listening ve Reading'i artıracak tek şey pratik. Buradaki sorulardan 6 üzeri skor alırsan rahatlayabilirsin.
-Writing için verdiğim kaynaklara bak. Ve Chatgpt ile birlikte çalış. Band 7 için mesela hazır. Introduction paragrafı vs yazdır.
-Speaking çok hızlı gelişiyor. Burası tamamen senin yeteneğine bağlı 5.5 almışım bende maalesef çok tavsiye verecek durumda değilim.
Ama Youtube'da IELTS speaking band 7+ diye aratırsan yardımcı videolar bulabilirsin. Çok çalışmamıştım açıkcası güveniyordum kendime ama patladık.. Bir soruyu yanlış anladığım için o soruya bağıl 3 soruya vs de biraz alakasız cevaplar verdim. Bunun etkisi oldu bence. Ama çok panikleyecek bir şey yok sorular vs çok da zor sorular değil.