Kurul Mülakatlarından Sonra Genel Bir Bakış

vegasboy

Yeni Üye
Herkese iyi günler dilerim , bu yazıyı yazmanın vakti benim için tarifi olmayan büyük bir hayal kırıklığı ve üzücü de olsa gelmiştir.

Öncelikle sizlere biraz yakın geçmişimden ve önceki cadet süreci başvurumdan bahsedeyim :
Bendeniz havacılığa ve pilotaja olan merakım ve tanışıklığım ilk olarak üniversiteye eğitime giderken hayatımda ilk defa bulunduğum havalimanı ve ilk defa bindiğim uçak yolculuğu sonrasında , üniversite yıllarında havacılığa tırmanarak artan ilgim ile başladı . Ardından geçen 4 yıllık aktif bir çalışma hayatının ardından ( mesleğimi saklamak durumundayım ancak oldukça prestijli ve bu programlara başvuran sayısı oldukça az olan bir meslek, etrafımdaki adaylar duyunca sen ne yapıyorsun burada demeyen çok az kişi vardı :) ) hayalimi takip ederek ve bu sürede başvurudan önce oldukça etraflıca düşünülerek tk cadet sürecine başvurmuş oldum . Tk süreçlerini detaylandırmak istemiyorum, kısaca tüm süreçte rahatça Kurul aşamasına gelip Kurulda elendim . İşbu Tk süreci 1 yıl sürdü ve rasyonel olarak değerlendirdiğimde neden Kuruldan elendiğime rağmen bir çok çıkarım yapabildim.

Ardından geçen bir yaz dönemi ardından Pegasus'un yanlış hatırlamıyorsam ağustos ya da eylül olması rağmen cadet sürecine dahil oldum. Halihazırda İngilizce sertifikam olduğu için (en iyi skor ile) ayjet'te Skytest ile sürece girdim , benim için Dlr gibi oldukça rahat geçti ve sürpriz olmadan bir sonraki aşama olan Kurul için beklemeye geçtim.

Kurul mülakatının planlandığı tarih döneminde berbat bir hastalık geçirdim , hastalıktan yeni yeni çıkmaktaydım , bu durumu bahane etmiyorum bu arada , biletimi aldım ve İstanbul'a genel müdürlükte hazır olacak şekilde gittim , gayet iyi başlayan bir mülakattında ancak devamında kaptanların birisi güzel sıkıştırdı , aslında çok basit bir matematik sorusuydu ben sonucu bulmama rağmen küsüratlı çıktığı için tereddüt etmişim , soruyu çözerken ki soruları da iyi yönettim ancak sonuç olarak baskıyı iyi yönetemedim ve beklediğim gibi olumsuz bir sonuç geldi .
Ancak mülakat özelinde teknik kısıma hakimdim . Enteresan da bir done vermem gerekir mülakat özelinde , beni sıkıştıran kaptan "Şunu ,şunu düzelt öyle gel" gibi bir cümle kurunca aslında bir done aldım ve gelecek olumsuz mailinde retest'e çağrılacağımı tahmin etmiştim ve öyle de oldu.

Gelelim asıl noktaya. 3 aylık süre sonunda ben mail yollamadan bana mülakat planlandığı maili geldi. Bu sefer gayet sağlıklı , odaklanmış , geçen mülakattaki hatalı noktalarımı yazıya da dökerek madde madde hazırlamış , tam olarak hazır gittim.
Mülakata aynı odada , aynı İK personeli eşliğinde diğer iki kaptan farklı olacak şekilde girdim . Yaklaşık 20 dakikalık , önceki mülakattaki hatalarım sorulduğunda madde madde belirleterek gayet güzel bir havada mülakat başladı. CRM üzerine emniyetle alakalı soruyu (kademe kademe sıkıştırılmak istenen şöyle olsa ne yapardın , peki o durumda napardın soruları ) net ve emin şekilde cevaplayarak ve bir havacılık kazasını bileşenleri ve detayları ile cevaplayarak devam ettik.

Daha sonra oldukça rahat şekilde önündeki uçağın modeli , istanbul'a hangi uçak ile geldin ? , crm bileşenleri nedir , risk nedir , inisiyatif aldığın bir örnek , birincil kontrol yüzeyleri gibi soruları takır takır seri şekilde cevaplayarak ilerledik .

Şirketin 200 uçaklık siparişi , ne zaman teslim başlayacağı soruları geldi aynı şekilde genel olarak mülakatın tümündeki soruların hepsinin cevabı oldukça net , emin bir şekilde ve heyecan panik durumu olmadan , iyi bir vücut dili ve düzgün bir Türkçe ile verdiğim için mülakat seri geçti .

İK personeli sormak istediğiniz soru var mı diye sorunca hatta içimden şaşırdım ne kadar hızlı geçti diye ve kapıyı kapattığımda samimi duygularımla belirtmek isterim : "Aldık bu sefer" diye içimden geçirdim. Çünkü geriye dönüp bakınca ben mülakatı tüm detaylarıyla hatırlıyorum ve sorulacak soruları önceden bana verseler , yine aynı cevapları verirdim, halen aynı düşüncedeyim.

Mülakat sonrası aynı gün mail gelmedi ki bu süreçte anladığım kadarıyla olumsuz sonuç kısa sürede geliyor. Aradan bir hafta geçti , tabi bu sürede olumsuz bir mail de gelmediği için beklentim iyi geçen mülakat ardından iyice olumlu yönde arttı . Ancak bir hafta sonra gelen maille beraber hiç beklemediğim , kendim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu. Bu mailde önceki gibi "asgari şartları sağlayamama" cümlesi geçmiyor :
"Yapılan kapsamlı değerlendirme sonucunda, mevcut pozisyon için sürecinizin olumlu ilerletilemeyeceğini paylaşmak isteriz. "
yazısını alarak sürecim sonlandı.

Ben realistik bir insanım ya da genel olarak öyle olmaya çok çabalarım , kimseyi suçlamaya çabalamam ,öyle torpil hastalık vs gibi bahanelerden ziyade sorunu her zaman önce kendimde ararım ; bu süreçlerde öğrendiğim en iyi şey geriye dönüp hatalarına bakmak , tespit etmek ve üstüne gitmek . Tk sürecinde tespit edebildiğim, süreci olumsuz bitirebilecek oldukça sebeplerim var.

Ancak bu geçen süre sonunda , verdiğim işbu son mülakatın ardından sorun tespit edemediğim için bu sonucu anlamlandıramıyorum . Hayallerimi kovalamak için gittiğim geldiğim defalarca uçak yolculuğu , ettiğim masraflar , izin günlerim hepsi feda olsun. Geriye döndüğümde hayalimi kovaladığım için bir pişmanlık duymuyorum . Sonuna çok iyi hazırlandığım için vicdanım da rahat.

Ve canı gönülden tüm samimiyetimle başarılı olmuş ve filolarında olan, filo bekleyen arkadaşlarıma gıpta ile bakarak tebrik ediyorum , süreçteki adaylara da tüm bu olasılıklara rağmen başarılar diliyorum , her şey gönlünüzce olsun.

Son düzenleme:
Öncelikle sizlere geçmiş olsun dileklerimi sunuyor ve samimi duygularınızı sunduğunuz için teşekkür ediyorum. Benim de forumda benzer, uzun bir deneyim yazım var ve sxs sürecinden Pegasus’taki ilk elenme sebebinizle neredeyse aynı sebepten elendim.

İçinizin rahatlaması için söyleyebileceğim en iyi şey, siz bence mücadelenizi fazlasıyla vermiş “elimden geleni yaptım” diyebilmiş bir de üstüne olgunlukla sonucu karşılayabiliyorsunuz. Bu bana kalırsa genel hayatta çok kritik ve değerli bir yetkinlik. Keşke bu bizi değerlendirmeye alan kişiler tarafından daha çok hissedilse ancak mesleğe veya yetiştirmek istedikleri adaydan “tam” olarak hangi açıyla yaklaşıp ne bekledikleri kara kutu. Evet, belli başlı temel beklentiler ve yetkinlikler var ve bu bir yere kadar sizi getiriyor. Ne yazık ki sonrası sağlık süreci dahil olmak üzere benim şahsi fikrimce her bir adaya özgü işliyor. Mesela aşırı hırs var diyelim, kime göre bu aşırı hırs olarak değerlendirilecektir ya da aşırı hırsın tespit edilmesi için neler olması gerekir? Bence değerlendiren kişiden kişiye değişir.

Üzüntünüzü yaşamanızı ve bu hayal kırıklığını atlatacağınıza inanıyorum. İstesek bile hesaplayamayacağımız binlerce farklı parametrenin bir araya gelip tam olması gerektiği gibi işleri doğru götürmesiyle ancak bu süreçler başarıyla geçilebilir kanaatindeyim. Forumun sağlık kısmını detaylıca okursanız bile hastalığı olanın geçtiği, aynı hastalığa sahip olanın elendiği, class-1 dahil onay alıp kurulun olumsuz geldiği, uzman doktordan bir şeyin yok denip iş yeri hekimi tarafından elenen adayların olduğu gerçekten rekabet anlamında zorlayıcı süreçler bunlar. Hiçbir şirketin insan kaynakları ya da değerlendirme ekibini kötülemek niyetinde de değilim, bu kadar çok başvuru arasından çok az bir grubun seçilmeye çalışması üstelik bu aşamada da çok fazla kriterin farklı kişilerce değerlendirilmesi maalesef arada istenmeyen şeylere sebep oluyor.

Hayatınızda başarılar dilerim, motivasyonunuzu toplarsanız SunExpress i deneyebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Son konular

Geri
Üst Alt