Bende sadece 6 nisan seçeneği vardı. Mailin geldiği andan itibaren 1 hafta sonrası için bir tarih verildi. Ama bu tarih seçimi süreçte çok değişiklik gösteriyormuş. O anki yoğunluğa bağlı olarak daha geç bir tarih de verebilir.
Genel olarak bakıldığında, mülakatta hedeflediğim performansı tam anlamıyla sergileyebildiğimi söyleyemem. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; aşırı stres yapmanızı gerektiren bir durum yok. Karşınızdaki ekip gayet samimi davranıyor, kesinlikle soğuk bir atmosferle karşılaşmıyorsunuz. Ben mülakat boyunca sakin kalmayı başardım ve bu sayede aceleci kararlar vermekten kaçındım. Sakin kalmak sürecin temel taşı olsa da, tek başına yeterli değilmiş.
Mülakata gitmeden önce bir pilotta bulunması gereken temel özelliklere ve CRM (Crew Resource Management) bileşenlerine çok iyi çalışmanızı öneririm. Özellikle son 1-2 yıl içinde yaşadığınız anıları bu yetkinlikler özelinde (karar verme, liderlik, durumsal farkındalık vb.) önceden analiz etmelisiniz. Bu analizler sadece birer ön hazırlık olmalı. Ben bu konuda biraz hata yaptım; cevaplarıma fazla odaklandığım için görüşme sırasında yer yer yapay bir tavır sergiledim. Hazırlıklı ve samimi olun.
Kendi adıma eksik gördüğüm bir diğer konu ise iletişim diliydi. Mülakat heyecanıyla bazen konuyu uzatabiliyorsunuz; oysa havacılık dilinde kısa ve net konuşmak esastır. Ben bu noktada biraz zorlandım ve ifadelerimi istediğim kadar sadeleştiremedim. Bence CRM’in en önemli parçası, iletişimi bu şekilde güçlü ve direkt tutabilmek.
Henüz olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş almadım. Bunlar tamamen kendi gözlemlerim ve mülakat anındaki hissiyatımdan yola çıkarak yaptığım çıkarımlar. Umarım gönlünüzce bir sonuç alırsınız.