2 hafta önce Skytest CASE sınavına girip olumlu sonuç almış bir aday olarak tecrübelerimi paylaşmak isterim.
1.SPATIAL ORIENTATION(2D)
Bu modül için sınav esnasında kolay olduğunu söyleyebilirim. Komutlar çok hızlı gelmiyor. Çalışmak için CADETPRO üzerinden çalışabilirsiniz.
2.SPATIAL ORIENTATION(3D)
THY'de DLR aşamasına girmiş olanlar bu modüle hakimdir. Komutlar yine çok hızlı değil. Gayet rahat geçilebilecek bir modül. Ben sanal olarak kafamda küpü çevirerek yapıyorum fakat bazı adayların küp açılımı ile daha kolay yaptığını duydum. Tercih size kalmış.
3.VIGILANCE - 1
Bu modül en kolay modüllerden biri diyebilirim. Benim girdiğim zaman karşılaştığım bir durumdan bahsetmek isterim.
-Görsel kısımda 1 kere sapma olduğunda tıklıyorsunuz fakat sapmadan sonra 2 kere daha yanlış gösteriyor. Burada basmamanız gerekiyor.
-3. den sonra normale dönüyor. CADETPRO'dan çalışılabilir.
4.VIGILANCE - 2
Bu modül de kolay modüllerden birisi. Testin 12 dakika sürüyor olması biraz yorabiliyor ama iyi bir odaklanma ile kaçıracağınızı sanmıyorum. Fareyi tam ortada tutmak butonlara eşit sürede ulaşabilmeniz için kullanılabilecek bir taktik. CADETPRO üzerinden çalışılabilir.
5.INFORMATION PERCEPTION AND PROCESSING
Bu modül ise gözümün korktuğu bir modüldü. CADETPRO'dan çalışırken biraz fazla hızlı ilerlediğini söyleyebilirim. Sınav esnasında işlemleri yapmak için yeterli süreniz oluyor. CADETPRO'dan alışırsanız sınavda oldukça kolay gelecektir.
6.MATH
Skytest üzerinden satın alma imkanınız varsa burada Math Problems kısmını çözerek hazırlanabilirsiniz. Sorular neredeyse birebir aynı geliyor. Bu modülde süre sınırı yok fakat hızlı çözmek ekstra puan getirecektir.
7.TECHNICAL COMPREHENSION
Yine Skytest üzerinden çalıştığınızda sorular birebir aynı geliyor. 18 soru için yaklaşık 3 dakika harcadığımı söyleyebilirim. Bu modülde de süre sınırınız bulunmuyor fakat math modülündeki gibi hızlı çözmek ekstra puan getirecektir.
8.CAPACITY
İlk joystick kullanacağımız modül bu modül. Uçağımızı noktaların arasından geçirirken önce referans şekil geldiğinde joystick üzerinde bulunan fire tuşuna basıyoruz. Ardından aynı digital şekil geldiyse fire'a tıklıyoruz. Bu modülde bir süre sonra gerçek anlamda gözünüz yoruluyor ve noktalar tek bir çizgi gibi görünmeye başlıyor. CADETPRO'da uçak çok yavaş olduğu için imkanı olanın Skytest uygulaması üzerinden çalışmasını tavsiye ederim. (Skytest uygulamasından çalışırsanız sadece uçak kontrolü görevi var bu yüzden 2 kaynaktan da çalışmak faydalı olacaktır.)
9.FLIGHT CAPACITY
Geldik sınavın en karmaşık ve diğerlerine göre zor modülüne. Bu görevde de joystick kullanıyoruz.
-Sınav esnasında ana göreviniz uçağın heading altitude ve speed değerlerini değişimlere karşı korumak.
-Aynı zamanda numpad üzerinden gösterilen noktaya denk gelen sayıya tıklamanız gerekmekte.
-Bununla birlikte göstergenin üstünde sırasıyla 2 sayı geliyor. Bu sayıları aklınızda tutup, oyun durduğunda girmeniz gerekmekte. Bu kısım en zorlandığım kısımdı sınava hazırlanırken. Fakat sınavda sayılar genellikle 45000 - 36006 - 76500 gibi değerler geldiği için çok zorlanmadım.
-Son görev ise arka arkaya 3 tek veya 3 çift sayıda belirtilen tuşa basmak. Bu görev için joystick üzerinde çift sayılar için 4 butonuna, tek sayılar için 3 butonuna tıklamak daha pratik gelmişti bana. Fakat isteyenler klavyede de çift sayı için Z tuşuna, tek sayı için X tuşuna basabilir.
Bu modüle hazırlanırken CADETPRO'dan çalışırsanız uçağın kontrolleri çok daha ağır olacaktır fakat sınavdaki tüm görevleri yapabilirsiniz. Uçak kontrolünde kendinizi geliştirmek için Skytest uygulaması üzerinden çalışabilirsiniz.
Genel olarak tecrübelerimi aktarmaya çalıştım. Havacılığa gönlü olan herkesin başarması dileklerimle.