Arkadaşlar Merhaba,
PACE sınavına girdim, tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
Binaya girdiğimde, bekleme salonuna yönlendirildik. Sınav salonu hazır olunca, duvara astıkları listelerden kontrol edip, hepimiz bizim için belirlenmiş olan masalara oturduk. Sınav öncesi gerekli talimatlar gözetmen tarafından bize aktarıldı. Önce kulaklık ve joystick kontrolü yaptık. Sonra sınava başladık. Sınavda her yetenek modülü öncesi practice uygulaması da vardı. Molalarla birlikte sınav toplam 5 saat sürdü. Sanırım sıralama zaman zaman değişebiliyor ama bizde sıralama aşağıdaki gibiydi.
Çalışma metodum:
6 yetenek testi THY'nin linkini gönderdiği, CBT uygulamasından, bilgisayar ile çalıştım.(dokunmatik ekranla çalışma fırsatım olmadı)
MIC için, Joystick kullanarak 1-2 gün Skytest'in ücretsiz versiyonundan minimum inertia ile çalıştım.
Matematik-Fizik için atpl.tv'nin soru havuzundan çalıştım ama oradaki soruların tamamını çözme fırsatım olmadı, her konudan azar azar soruları inceledim.
1. Sustained Attention
2. 3D Spatial Perception
3. Audio Visual Memory
15 DAKİKA ARA
4. Fizik
5. Matematik
15 DAKİKA ARA
6. Agility
7. Digit Span
8. Spatial Orientation
15 DAKİKA ARA
9. Psikomotor (Joystick) (MIC)
YETENEK MODÜLLERİ
1. Sustained Attention
Sınav öncesi denemede ortalama 80-400 ms arası yaptım, zaten evde çalışırken çok düşük ms yapamıyordum. Sınavdaki topların hareket hızı CBT uygulamasına göre biraz daha hızlıydı. O yüzden ideal ms'i yakalamak daha zor olabiliyor.
2. 3D Spatial Perception
CBT uygulamasındaki sorular yetersizdi. Kolayca ezberlediğim için evde yeterince çalışma fırsatı bulamamıştım ama bence sınavdaki sorular da zorlayıcı değildi.
3. Audio Visual Memory
CBT ile sınav çok benzerdi. Kendi evdeki denemelerimde 1-2 yanlış yapıyordum, sınavda da sonlara doğru 3 yanlış yaptım.
6. Agility
Sınav öncesi denemede ortalama 200+ ms arası yaptım, zaten evde çalışırken çok düşük ms yapamıyordum. Sınavda 2 elimi de kullandım, 3 fake yedim, 3 kez yanlış butona bastım. Bu modülün sınavdaki süresi daha uzun olduğu için, daha çok cisim alana girdi. CBT'de cisimlerin %20'si girip, %80'i fake atıyordu, sanırım sınavda bu oran %40'a %60 gibiydi.
7. Digit Span
CBT ile sınav çok benzerdi. Kendi evdeki denemelerimde hata yapmıyordum ama sınavda sonlara doğru 2 yanlış yaptım.
8. Spatial Orientation
Sınav CBT ile benzerdi. Sanırım sınavda 1 kolay, 1 orta, 3 zor labirent şeklide geldi sorular. Evde çalışırken de hızlıydım, belki birkaç fazla hamle yapmış olabilirim ama sınavda sınıfta ilk bitirenlerden oldum.
9. Psikomotor (Joystick) (MIC)
Sınavdaki inertia kullandığım ücretsiz Skytest'in mimimum inertia seviyesinden bile kat kat düşüktü. Bende bunu bildiğim için Joystick ve akustiğe alışmak için sadece 1-2 gün çalışmıştım. Eğer sınavdakine yakın inertia'da başka bir uygulama bulabilirseniz daha fazla çalışabilirsiniz.
Her modülde olduğu gibi, bu modül için de önce 15-20 dk deneme çalışması yaptık. Inertia çok düşük olduğu için deneme kısmı felaket geçti. Sınavda bu modülün içinde 9 task var, her task 2dk sürüyor, ayrıca her task esnasında akustik görevi var. Havacılık alfabesinden oluşan akustik görevi basit ve anlaşılır seviyedeydi. Bende deneme esnasında heading-altitude-speed kısımlarında pek başarılı olamayacağımı anladığım için, sınav başlayınca akustik kısmını hatasız yapmaya çalıştım.
Not: bazı görevlerde heading göstergesi çeyrek daire şeklindeydi, özellikle deneme kısmında bir kaç kez çeyrek dairenin dışına çıktım.
BİLGİ MODÜLLERİ
4. Fizik
Sorular, atpl tv sorularına benzerdi. Havuzdan bana hep temel konular geldi (belki diğer arkadaşların konuları farklıdır). atpl tv'deki Işık hızı hesapladığımız, uçağın kanatlarındaki hava basıncını karşılaştırdığımız tarzda düşündürücü sorular gelmedi. Sınava çoğunlukla telefondan çalışmıştım. Çalışırken kağıt kalem alıp özet çıkarmamıştım, bu yüzden sınav esnasında bazı basit soruları bile tereddütle cevapladım, yanlışlarım cevaplarım mutlaka olacaktır.
5. Matematik
Sorular, atpl tv sorularına benzerdi. Yukarıda belirttiğim gibi, sınava çalışırken elime kağıt kalem almadım, bu yüzden özellikle problemlerde zaman sorunu yaşayacağımı bildiğim için öncelikle kısa işlemli soruları çözdüm. En son problemlere geçtim ve tabii ki sınavda süre yetmedi. 10 soruyu sallamışımdır.
SONUÇ
Sonuçlar açıklanmadı. Dikkat modülleri ve/veya Psikomotor modülünden olumsuz sonuç alabilirim. Sınav öncesinde de en tedirgin olduğum modüller bunlardı. Genel anlamda sınav beklediğim gibiydi. Doğru çalışmayla başarılı olabilirsiniz.
SONUÇ EDIT
Sonuç 3 gün içinde açıklandı, olumlu.