Merhaba, ilk olarak ekip kaynak yönetimi kavramlarını ve pilot alımında dikkat edilen olumlu/olumsuz psikolojik özellikleri araştırmanızı öneririm. Bana kalırsa en önemli hususlar bunlara uygun bir profile sahip olmak. Yani stres yönetimi konusunda başarısızsanız veya çatışmacı ve maço bir karaktere sahipseniz yada hırsınız zararlı derecede fazlaysa diğer kısımların pek bir önemi kalmıyor. Bunları değerlendirmek için siz ve geçmişinizle ilgili sorular gelebilir (kendinizi tanıtın, nasıl hazırlandınız, yaptığınız en büyük hata, en büyük başarınız, daha önce çözdüğünüz bir problem vb.). Bunlara beklenen seviyede cevaplar gelmezse. Ne yazık ki bilgi birikiminizin pek bir anlamı kalmayabilir. Sonuçta eğitmek için aday seçiyorlar size ihtiyacınız olan eğitimler bilseniz de bilmeseniz de verilecek. Bunun haricinde bilgi odaklı sorular motivasyonu, stresi ve assertiveness ölçmeye yönelik olacaktır. Bunlar uçak teknolojileri, uçuş dinamikleri, uçakların teknik özellikleri SunExpress için öncelikle B737-800 ve B737 max 8 (menzil, max. kalkış ağırlığı, max iniş ağırlığı, yakıt kapasitesi, hızı km/h, knot ve mach cinsinden vb.) geçmiş kazalar veya son dönemde gerçekleşen kazalar ve bunlar üzerinden sen olsan ne yapardın tarzında case soruları, kokpitte oluşan başka bir durumla ilgili case soruları, akıldan matematik hesapları(metre, feet, mil çevrimi)(Km/h, knot, mach) çevrimi, bazı coğrafya soruları (enlem boylam, dünyanın çevresi ve dönüş hızı hesaplanarak iki nokta arasındaki saat farkı gibi), havacılık tarihi, şirket bilgileri (tarihçe, destinasyonlar, filo), MPL eğitimi nedir? hangi aşamalardan oluşur? kaç adet ders vardır ve isimleri nelerdir?
şimdilik aklıma gelenler bunlar ve bunların arasından benzer ve farklı olanlar gelecektir. Mülakat size göre de şekillenecektir. Mesela bana okuduğum bir makale üzerinden soru yöneltildi. Son olarak, bana kalırsa en kritik nokta dürüst olun, sakin olun ve bırakın siz ve havacılık için ne uygunsa profesyoneller karar versin.
Şimdiden başarılar dilerim.