Herkese selamlar, 29 Mayıs günü PACE sınavına girdim 13 Haziran'da sonucum bayram sebebiyle geç de olsa olumlu olarak açıklandı.
Hazırlanmayı hem Skytest üzerinden hem de son 2 haftada THY'nin gönderdiği demo üzerinden yaptım.
Skytest'te bulunan modülleri custom ayarlarla mümkün olduğunca gerçeğine yakınlaştırsam bile bazı modüller konusunda sınıfta kaldı.
Pace Demosuda kendini tekrar ettiği için ezberlenebiliyor. Fakat Skytest olmadan da geçilebilir.
Sınav günü en geç 13:45'te varılması gerektiği yazıyor fakat ben 13:00'da bekleme salonuna girdim. 14:00'a doğru bizi sınav alanına aldılar ve 14:30'da başladık.
İlk modülümüz Sustainable Attention modülüydü. Yanlış hatırlamıyorsam hazırlıkta 200-300ms arası yaptım. Sınav anındaysa ise feedback almamak insanı bir tedirgin ediyor. Çıkış anını tahmin etmek yerine direkt gördüğüm gibi bastım. Skytest Modülünün ise ayarı yapılırsa birebir modüle benzeyebiliyor.
İkinci modül Audio Visual Memory idi.
Çok iyi yapamadım bu modülü, 7 şehre kadar uzuyor, ben 3 şehre kadar tutabildim. Beni en çok korkutan modül buydu. Kötü geçtiği için Retest bekliyordum. Skytest'teki aksan ile Demo'daki aksan farklı, hızlarını ayarlasanız bile hızları aynı olmuyor. Demo'da 6 şehir söyleyip 3 ü doğruysa, Skytest'te 6 şehrin 5'i doğru oluyor araya yanlış şehir Demodaki kadar çok gelmiyor.
Üçüncü Modül 3D Spatial Perception'dı
Skytest'tekini kullanmaya gerek yok, Demo gayet yeterli hatta sınava çok benzer. Burda evin cephelerine sayı verip o sayıları cevaplara yerleştirerek yaptım. Aksi halde çok uğraştırabilir. 1-2 3-4 diye evin cephelerini sayılandırın cevaplarda evin cephesinin solundan başlayıp 1-2, 2-3, 3-4, 4-1 i arayın. Cevaplarda birbirine benzeyen evler yok sadece bir tanesi çok benzer gelmişti.
Aradan sonra Fizik ve Matematiğe girdik.
Mühendislik okuduğum için çok çalışmaya gerek duymadım.
Fizik soruları basitti, 25 net işaretlemişimdir. Süre problem değil sorular bittiğinde 10 dakikam vardı. Hatırladığım kadarıyla Hız-Sürat, Basınç, Elektrik, Tanımlar vardı.
Matematikte süre kesinlikle yetmedi, 15 net soru işaretledim. İlk başta sorular uzun geldi sona doğru daha basit sorular vardı. Çözmeye başlamadan önce sorulara hızlıca bir göz gezdirin.
Ara verildikten sonra Agility modülüne başladık. Skytest'te verilen tuşlama her seferinde rastgele o yüzden tavsiye etmiyorum. Demo gayet yeterli 7.5 dakika ilk kural 7.5 dakika ikinci kural sürdü.
Acele etmeden emin olarak bastım, fake yemedim fakat ikinci kurala geçtikten sonra yanlışlıkla iki kere önceki kurala göre bastım. Aşağıdan gelen şekiller alttaki çizgiye dokunduğu zaman basılması gerekiyor. Kesinlikle tahmin edip önceden basmayın hatalı yapmaktansa ms'i geç verip basmak daha doğru. . 5 6 tane şekil üstüste toplamda 3 4 kere gelmiştir. Genel olarak hiçbir şey yapmadan bekliyorsunuz.
5. Modül Digit Span modülüydü. Skytest'te ayar yapıp oldukça Demo'ya benzetebiliyorsunuz fakat yine aynısı olmuyor. Demoda 10 sayı verildiğinde 5-6 tanesini tutmak gerekiyorsa, Skytest'te bu 7-8 i buluyor, Demo kadar yanlış sayı vermiyor yani. Sınav anında ben 5 sayıdan sonra kaçırdım. Ortalamanın çok yüksek olduğunu düşünmüyorum.
6. Modül Spatial Orientation modülüydü.
Skytest'teki yeteri kadar iyi değildi labirentin ortasından başlatıyor, çok büyük olsa bile Demo kadar uzun sürmüyor çözümü. Demo gayet yeterli bir kere dönüşleri anladığınız zaman hızlıca çözebiliryorsunuz. Sınav anında ise amacınız acele yapmamak olmalı. Direkt sona gitmek yerine, çözüme giden yola bağlanan bir noktaya gidin. Böylece labirent yön değişse bile kafanız karışmayacaktır. Bu sayede hatasız ve gayet hızlı bir şekilde bitirdim. Önemli olan emin olmadığınız noktada durup labirenti gözünüzle çözüp sona ulaşmak.
Ve son olarak MIC modülü. Skytest'ti alma amacım bu modüle çalışmaktı. Sınavdaki modülün Inertiası ile Skytest'teki modül aynıydı.
Skytest'teki Listening Task hızını fast olarak çalışmıştım, fakat gerçek sınavda sesler arası bekleme daha fazla ortalama 6 7 saniye diye hatırlıyorum.
Heading sabit olduğu zaman göstergenin çeyreği görünüyor endişelenmeyin yeterli oluyor. Heading oynadığı zaman göstergenin hepsi gözüküyor. Altitude da ise her zaman göstergenin hepsi gözüküyor.
Her bir adımda ortalama 3 kere sesli komuta göre butona basıyoruz. Zaten adımlar 1.5 dk civarı sürüyor.
1. Adımda Heading sabit (Göstergenin çeyreği görünüyor)
2. Adımda Altitude sabit
3. Adımda Heading Ve Altitude sabit
4. Adımda Heading oynuyor
5. Adımda Heading oynuyor
6. Adımda Heading ve Altitude oynuyor
7. Adımda Hız geliyor, Heading sabit, Altitude oynuyor.
8. Adımda Hız, Heading oynuyor, altitude sabit
9. Adımda Hız, Heading ve altitude oynuyor.
Skytest'te altitude e göre hız çok değişiyor fakat sınav anında hız hiç etkilenmiyor bile aralıklarla bakıp 5 6 kere azaltıp çoğaltsanız yeterli. Listening Task'ta hiç kaçırmadığımı düşünüyorum.
Sınav 18:30'a doğru bitti ama merak etmeyin zaman hızlı geçiyor. Şimdiden herkese başarılar.