Herkese iyi forumlar,
Video mülakat sürecini geçmiş biri olarak kendi gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım. Video mülakat süreci sxs değerlendirme sürecine 2023 te dahil olmuş bir bölüm. Daha öncesinde, psikolog görüşmesinden sonra direk kurul daveti alınıyordu diye biliyorum. Benim düşüncem, kişi sayısını minimize etmek amaçlı böyle bir uygulama yapıldığı yönünde. Genel olarak bakıldığında sorulan sorular klasik insan kaynakları soruları ve sistem size videoyu tekrar kaydetme hakkı veriyor. Bu şartlarda hemen hemen herkesin optimal bir yanıt videosu çıkarabileceğini düşünüyorum.
Gelelim benim psikolog görüşmesiyle alakalı düşüncelerime. İlk olarak size ses kaydı açtıkları bir test yapıyorlar. Fotoğraflar gösterilip yorumlamanız isteniyor. Burada bence önemli nokta, yorumlama yaparken daha pozitif, ekip çalışmasına yatkın, karamsarlıktan uzak yorumlar yapılması gerekiyor. Bunlarla beraber daha değişik ve olumlu özelliklerinizi de gösteren yorumlamalar olması gerekiyor. Şöyle bir örnek verecek olursam, ben bir fotoğrafı yorumlamaya başlamıştım tam sonuca bağlarken farklı bir detay fark ettim ve bu benim için tüm senaryoyu değiştirir deyip tekrardan bir açıklama yapmıştım. Değişik bir detay yakaladığımda farklı bir bakış açısıyla yaklaştım. Sadece bir örnek olsun diye yazdım, herhangi bir yönlendirme gibi algılanmasın tabi ki.
Diğer bir husus, psikolog sizin crm veya pilotluk becerilerinizi ölçmüyor aslında, tamamiyle sizi tanımaya çalışıyor. Bu noktada güçlü-zayıf yönlerinizi iyi analiz edin, bir şeyler saklamayın ve yalan söylemeyin. Öyle ya da böyle ortaya çıkıyor. Arada üzerinize oynayabilirler, sakinliğinizi koruyun. Mesela bana "zayıf yönlerinizi söylemeyi çok beceremediniz sanki?" ya da "bir miktar kaygılı bir insansınız sanırım" tarzı ithamları da oldu. Gayet normal, sakinliği koruyup o şekilde devam edebilmek önemli.
Uzun bir yazı oldu bir miktar. Sonuç olarak benim deneyimlediğim bu süreçte psikoloji aşaması, video mülakat aşamasından daha kritik bir aşama. Niyetim bir yönlendirme yapmak değil, her aşamaya disiplinli ve özverili çalışmaya devam edin. Bilgi paylaştıkça güzel.
İyi forumlar