ben de yakın zamanda sınava girdim. sınavı yöneten eğitimci kayıtların istanbul üniversitesi'ne gönderildiğini ve bize de 2-14 iş günü içerisinde sonuçların geleceğini söyledi. sonuçlar eğer net bir yüzdelik başarı, dilim ile belirleniyor olsa zaten basit bir hesapla sınav çıkışında dahi bize bunu kaldınız geçtiniz şeklinde iletebilirler. dolayısıyla özel bir hesaplama metodu ya da yoruma açık bir durum var ki istanbul üniversitesi'ne gönderiliyor. diğer taraftan çan eğrisi olduğunu düşünmüyorum çünkü sorular ortak bir havuzdan farklı farklı geliyor adaylara. dolayısıyla kimsenin net bir bilgisi yok. ama sınav esnasında yapılacak en doğru hamle kötü geçen modülden dolayı moral bozmamak ve dikkatle devam etmek.
çok önemli bir bilgi bu hocam, katkı için teşekkürler.
zaten şöyle de bir durum var, ben işim gereği de istatistiksel modellerle ilgileniyorum ve anlatmaya çalıştığım şuydu:
örneğin digit span kısmında 4,4 - 5,5 - 6,6 - 7,7 - 8,8 - 9,9 - 10,10 şeklinde çifter sayılar geliyor değil mi ? bu durumda iki farklı aday olsun, bir tanesi 4 leri yapsın 5 leri kaçırsın, 6 ları kaçırsın, 7'leri yapsın, 8 kaçırsın, 9 yapsın, 10 kaçırsın. 6/14 doğru işaretleme yaptı.
diğer aday ise 4- 5- 6 ların tamamını yapıp kalanı kaçırsın, o da 6/14 yaptı.
ancak bu durumda ilk aday, zorluk seviyesinden dolayı coefficient'lar yani puana katkı katsayısı bakımından daha zor basamaklarda doğru yaptığı için çok yüksek ihtimalle ilk aday daha fazla başarı oranı yakalayacaktır. çünkü 5 basamaklı sayı ile 9 basamaklı sayıyı ezberelemenin zorluğu aynı değildir. 5 basamağı yapan da normalde +2 doğru işaretleme seti elde edecekken 9 basamağı yapan da matematiksel olarak +2 elde edecektir, ancak istatistiksel olarak burda belirgin bir katsayı farkı olmak
zorundadır.
audio ve digit span gibi modüllerde, bence zorluk seviyeleri bölümlerle ayrılıyor. adayın en uç seviyedeki soruları da doğru işaretlemesi bu bağlamda uç değer olarak görünecektir diye düşünüyorum, işaretleyememesi onun hanesine eksi olarak yazmamalı normal şartlarda. ancak burada ortalama değeri bilmek önemli, mesela benim örneğimde 4 'lere kadar fulleyip, 4'ler ve sonrasında kaçırmak ortalama bir eğilim ise zaten güvenli bölge olur. ancak burada hata beklentisi 5'lerden sonra ise, o zaman riskli bölgede değerlendirilirim.
yani dediğiniz gibi birden çok parametre var, özellikle diğer modüllerin de katsayısı inanılmaz önemli olmalı. neticede bu sınavlarda amaç mükemmel pilotu bulmak değil, eğitilebilir/yeterli pilotu bulmak oluyor. aksi takdirde sınav formatı ve uygulanan politika birbiri ile çelişir diye düşünüyorum.
olmazsa olmaz yetkinliklerin başında mic ve agility - sustained attention geldiğine inanıyorum. bir pilotta olmazsa olmaz olan el ve çoklu komut becerileri, refleks ve konsantrasyon olmalıdır. buna ek olarak ardından 3d ve labirent gelmelidir, neticede uzamsal algı da çok önemli olmalı. en önemsizlerde ise hafızada tutma ve bilgi modülleri olmalı. buralarda yeterli olmak amiyane tabirle kafi olacaktır :)
umarım sınava girecek veya bazı modüllerden kötü bir sınav geçiren adaylara yardımcı oluruz.
Matematik ve mic den kalmıştım ama hepsinden tekrar girmek sorunda kaldım. Mic modülüm iyiydi 7 sete kadar kontrolü kaybetmedim. Ama son iki sette bazen kontrolü kaybettim listening de de 1 2 tane kaçmış olabilir. Ben de sizden bir hafta önce girdim sınava.
mic kısmı anladığım kadarıyla iyi geçmiş. zaten 9 set var, 7 sette kontrollü olmak ve komutları kaçırmamak overallda sizi minimum %60 %65'lere taşır. diğerlerinde de inanılmaz batırmadıysanız %70 üzeri bile gelmesi sürpriz olmaz.
matematik nasıldı? kaldığınız sınavdaki matematikle fark nasıldı sizce? ve micin farkı elbette.